Toerist info button

5jaar

MORE Hans van Heeswijk Architects photo Luuk Kramer640px-001

Midden in de sfeervolle dorpskern van Gorssel bevindt zich het grootste museum voor Nederlands Modern Realisme, Museum MORE. Er zijn werken te zien van toonaangevende Nederlandse kunstenaars van de afgelopen 100 jaar.
Foto: Luuk Kramer - Hans van Heeswijk Architecten

Trio-578x257-2 Pyke Koch, Jan Bor, Wim SchuhmacherMuseum MORE heeft de grootste collectie van magisch-realist Carel Willink en daarnaast topwerken van Pyke Koch, Raoul Hynckes, Wim Schuhmacher, Dick Ket, Charley Toorop en Jan Mankes. Verder werk van o.a. Edgar Fernhout, Jan van Tongeren, Johan Mekkink, Johan Ponsioen, Sal Meijer, Ferdinand Erfmann, fotografen Paul Huf en Erwin Olaf en mode-ontwerper Fong Leng. 

Voormalig gemeentehuis, hartje Gorssel
willink-zeppelin320px  Boven: Carel Willink, de Zeppelin (1933),
  © Sylvia Willink-Quiël  
  Onder: Charley Toorop, Zelfportret met bontkraag
Museum MORE is gevestigd in het voormalige gemeentehuis aan de Hoofdstraat 28 (hoek Joppelaan) in Gorssel. Dat kwam eind 2012 leeg toen de gemeente een nieuw gemeentehuis in de stad Lochem bouwde en is verkocht aan Hans Melchers. Het later aangebouwde achterdeel werd gesloopt en vervangen door nieuwbouw, die met een glazen 'hals' is verbonden met het oorspronkelijke gebouw, een gemeentelijk monument uit 1914. 
Melchers verwierf in 2012 de Nederlandse werken uit de Scheringacollectie van DSB Bank. De verzameling omvat ongeveer 1200 werken, waarvan er ongeveer 200 in Gorssel tentoongesteld kunnen worden. De verzameling wordt regelmatig uitgebreid met nieuwe aankopen. 
  

Charley Toorop800x600

Kasteel Ruurlo is de tweede vestiging van het museum. Kasteel en tuinen zijn ingrijpend en schitterend gerestaureerd. Er zijn vooral werken te zien van Carel Willink en creaties (mantels) van Fong Leng.

Museumkaart
In Museum MORE, zowel Gorssel als Ruurlo, is de Museumkaart geldig. Tijdens grotere exposities geldt een bijdrage van € 3,-. 
 

Exposities 
Museum MORE toont voortdurend een selectie van meer dan 100 werken uit de eigen collectie van Nederlandse realisten van de afgelopen 100 jaar. Van Jan Mankes, Charley Toorop, Pyke Koch tot Carel Willink. Daarnaast zijn er door het jaar heen meerdere grote en kleinere exposities.

    

  • Van 22 januari t/m 3 februari zijn de bovenzalen van het museum niet toegankelijk i.v.m. de opbouw van de nieuwe tentoonstelling. Beneden is de vaste collectie wel te zien. 
       
  • Vier realisten - DE SERENE BLIK - 4 februari tot en met 13 mei 2018.
    Museum MORE brengt 120 werken bijeen van vier grote Nederlandse realisten: Floris Verster, Jan Mankes, Dick Ket en Henk Helmantel. De tentoonstelling omspant meer dan een eeuw realisme van topniveau. De vier kunstenaars worden vaak in één adem genoemd, maar zij worden nu voor het eerst bijeengebracht. 
      
    RealistenCombiKL

  
  
Museum MORE

 
 

Willink LandschapMetZevenBeeldenGR  Mankes-AnnieZernike1918GR
Carel Willink, Landschap met zeven beelden, 1941, © Sylvia Willink-Quiël (verworven dec. 2015) en Jan Mankes, Portret van Annie Zernike, 1918 (verworven in maart 2017)

CharleyTooropPortret-van-AnnetjeFernhout-889px  DickPieters  Wim Schuhmacher
Charley Toorop (Portret van Annetje Fernhout, 1925, c/o Pictoright 2014), Dick Pieters, Wim Schuhmacher 
 

Charley Toorop_Beemster._Bloeiende_boom_1943_1024px   Pyke Koch_Stilleven_met_appel_ca_1945_-_foto_Peter_Cox_1024px
Charley Toorop (Beemster Bloeiende boom, 1943) en Pyke Koch (Stilleven met appel, ca 1945, foto Peter
Cox)

erfmanna

erfmannb

erfmannc

 

      © Stichting Media Gorssel

FacebookknopTrans2 TwitterknopTrans2    

 2.150 mensen volgen ons op: