Aula Begraafplaats

“Aula bij begraafplaats biedt ruimte voor naobergewoontes”

Riet en Bennie Peppelman sinds 2012 zelfstandig ondernemer

 
Al ruim 25 jaar vervult Bennie Peppelman als beheerder van de begraafplaats een belangrijke rol als iemand in Gorssel wordt begraven. Echtgenote Riet is sinds 1988 actief in de aula en sinds 2012 exploiteert zij de aula zelfstandig. De ruimte is gemoderniseerd en uitgebreid met nieuwe faciliteiten. Alles is aanwezig om afscheid nemen en uitvaarten goed te kunnen begeleiden. “Goede begeleiding, tegen redelijke kosten en alles gemakkelijk bespreekbaar.”
 

Goede begeleiding en alle ruimte voor naobergewoontes

De Aula, het uitvaartcentrum bij de begraafplaats van Gorssel. Klik op de foto voor vergroting en meer foto's

“Een goede begeleiding van de mensen vinden wij belangrijk. Redelijke kosten, kleinschalig en vooral dat alles gemakkelijk bespreekbaar is. Ook een echte ‘Gorsselse sfeer’ zoals die er vroeger was: eenvoudig, maar wel netjes. Het is ook belangrijk om ruimte te geven aan naobergewoontes, waarbij altijd de vrouwen de koffie en de broodjes doen en de mannen de kist dragen”, licht Riet toe. “En als mensen dat willen, verzorgen we ook de thuiscondoleance.”
 

Alles verloopt op een rustige en plezierige manier

Aula2016TeamRiet (midden) en Bennie (voorgrond) met twee medewerkers bij de ingang van de aulaAan de voorbereidingen voor een uitvaart wordt veel zorg en tijd besteed. Nabestaanden moeten zich op deze momenten op hun manier en op de momenten die zij willen kunnen voorbereiden. De twee beschikbare opbaarkamers, met een keukentje voor koffie en thee, zijn daarom 24 uur per dag toegankelijk. De ruimte met de kist kan worden ingericht met persoonlijke spullen. “Alles is hier mogelijk, alles kan”, aldus Riet en Bennie. Nabestaanden zijn doorgaans zeer tevreden. “We krijgen reacties als: ‘blij dat we voor deze oplossing hebben gekozen’ en ‘net een familiereünie’. Zo willen wij het.”
 

Vroeger was de aula ‘zeer eenvoudig en oud’

Aula2016GR 5De 24-uurskamerRiet en Bennie Peppelman weten dat begrafenissen op de gemeentebegraafplaats tot in de jaren tachtig van de vorige eeuw ouderwets en simpel waren. Het gebouwtje en de inrichting waren “zeer eenvoudig en oud”. Bennie werkt al sinds 1986 als beheerder van de begraafplaats. Vanaf 1988 doet zijn vrouw Riet ’s avonds ‘het koffiegebeuren’ – toen alleen nog koffie met een plak cake. Beiden hoorden de commentaren van uitvaartondernemers en families en zagen de belangstelling ook teruglopen. In 1994 investeerde de gemeente Gorssel in een flinke verbouwing en modernisering van faciliteiten. Het aantal opbaarplaatsen werd vergroot tot zes, de capaciteit werd vergroot tot honderd personen en er werd een invalidentoilet aangebracht. Riet regelt vanaf dat moment alles in de aula en als het druk is springen haar man of een van de kinderen bij. Bennie stelt vast dat de gemeente op tijd maatregelen nam, want “zonder die verbouwing was alles te gronde gegaan”.
 

Een exploitant die ‘Gorssel’ kent

Aula2016GR 3Enkele jaren geleden was modernisering opnieuw noodzakelijk. De gemeente Lochem zocht een exploitant die Gorssel kent en die in staat is een en ander te organiseren. Voor Riet – en ook Bennie – was dit het moment om invulling te geven aan een oude wens. Begin 2012 kwam de overeenkomst rond en ging het door hen opgestelde verbouwingsplan in uitvoering. Nu is er capaciteit om 160 mensen te ontvangen. “We werken zo veel mogelijk met Gorsselse collega’s; brood en cake komen bijvoorbeeld altijd van bakker Van Helvoort.”
 

Aula Gorssel, rouwcentrum bij de begraafplaats Gorssel
Riet Peppelman
Gorsselse Enkweg 1a, 7213 LM Gorssel
Telefoon 06-22833880
E-mail     
Website  


Redactie Gorssel.nl
25 maart 2013 (nieuwe foto's toegevoegd 9 okt. 2016) 

cc

Aula325px(5)

bb

dd

 

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op TwitterStuur een link van deze pagina per e-mail