Wanneer:
woensdag 28 januari 2015
Waar:
Kerk

Omschrijving

Op woensdag 28 januari houdt de Gorsselse Kunstkring een lezing in de protestantse kerk in Gorssel. ?Het onderwerp van deze avond is “De start van de Oranjeverzamelingen”. De lezing wordt verzorgd door kunsthistorica Frederike Upmeijer.

Amalia van SolmsAmalia van Solms, door Michiel Jansz. van Mierevelt (ca. 1640) Haags Historisch MuseumAmalia van Solms en stadhouder Frederik Hendrik legden de basis voor ons Nederlandse kunstbezit in onder andere het Mauritshuis in Den Haag en het Rijksmuseum in Amsterdam.
Amalia van Solms (1602-1675) was de eerste (aangetrouwde) Oranje die begon met het verstrekken van opdrachten aan kunstenaars. Haar echtgenoot, stadhouder Frederik Hendrik, gedroeg zich onder invloed van zijn vrouw als een echt Europese heerser. Het paar liet paleizen bouwen in de omgeving van Den Haag, die alle verfraaid en gedecoreerd moesten worden. Een van de grootste projecten van de Oranjes was de Oranjezaal in Huis ten Bosch, waar Amalia  schilderingen liet aanbrengen om haar overleden man postuum te eren. Deze bijna ‘on-Hollandse’ barokke pracht was in maart vorig jaar nog volop in het nieuws toen de wereldleiders op bezoek waren bij Koning Willem-Alexander.
De verzameling schilderijen is deels verspreid geraakt door vererving op de vijf dochters van Amalia en Frederik Hendrik. Toch legde hun interesse in de kunst de basis voor het Koninklijk Kabinet der Schilderijen, het Mauritshuis en ‘onze nationale schatkamer’ het Rijksmuseum.

De lezing begint om 20.00 uur. Introducés zijn welkom en betalen € 10, - p.p., te voldoen bij binnenkomst. Introducés verwelkomen wij graag om 19.30 uur.

N.B. Omdat De Roskam is nog niet geheel gereed is, vindt de bijeenkomst wederom in de kerk plaats.

 

 

Locatie:
Kerk


Locatie

Kerk
Locatie:
Kerk

Omschrijving

Protestantse kerk
Hoofdstraat 27, 7213 CN Gorssel

 

 

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op Twitter Stuur een link van deze pagina per e-mail