Wanneer:
maandag 23 februari 2015
Waar:
Kerk

Omschrijving

Mendes1Joseph Mendes da Costa, Twee slapende apen, 1908, Kröller-Müller Museum, OtterloOp maandag 23 februari verzorgt de Gorsselse Kunstkring een lezing in de protestantse kerk in Gorssel. ?Het onderwerp van deze avond is ‘Joseph Mendes da Costa en de wortels van de moderne beeldende cultuur in Nederland’. De lezing wordt verzorgd door Jaap Nijstad, kunsthistoricus, publicist en docent Wackers Academie.

Tussen 13 februari en 10 mei 2015 is in Museum Beelden aan Zee de dubbeltentoonstelling ‘Labor et Ars’ te zien over Joseph Mendes da Costa (1863-1939) en de eigentijdse kunstenaar Joost van den Toorn. Moderne kunst in Nederland wordt heel vaak geassocieerd met Piet Mondriaan en de kunstenaars van ‘De Stijl’. In werkelijkheid ontstaan die vernieuwende tendensen al voor 1917 in de omgeving van een kunstenaarsgroep als ‘Labor et Ars’ en in de opleiding van de ‘Haarlemse Kunstnijverheidsschool’. Je zou kunnen zeggen dat de vernieuwing niet enkel uit de schilderkunst komt maar, zoals wel vaker, juist uit de domeinen van de architectuur, de beeldhouwkunst en uit de wereld van de grafische industriële vormgeving.
In de lezing zal het oeuvre van Joseph Mendes da Costa geplaatst worden in de context van zijn tijd en tijdgenoten. Zo zullen onder meer Jessurun de Mesquita, Zijl, Eissenloeffel, Van der Mey en Van den Eijnde aan bod komen. En natuurlijk ook H.P. Berlage en Richard Roland Holst, want met deze laatste twee heeft Mendes da Costa een treffend eerbetoon gevonden in één van de meest sprekende Amsterdamse brugbekroningen op de kruising van het Zuider Amstelkanaal en de Parnassusweg.

Jaap Nijstad (Lochem, 1955) groeide op in een familie van antiquairs en studeerde kunstgeschiedenis aan de RU Groningen. Hij was enkele jaren werkzaam als researchconsultant voor veilinghuis Christie’s in Londen en was collectiebeheerder in het Joods Historisch Museum in Amsterdam. Nijstad is al 20 jaar als docent verbonden aan de Wackers Academie te Amsterdam en publiceert met enige regelmaat over een heel divers scala aan kunst- en cultuurhistorische onderwerpen.

De lezing begint om 20.00 uur. Introducés zijn welkom om 19.30 uur en betalen € 10, - p.p., te voldoen bij binnenkomst.

www.beeldenaanzee.nl

Locatie:
Kerk


Locatie

Kerk
Locatie:
Kerk

Omschrijving

Protestantse kerk
Hoofdstraat 27, 7213 CN Gorssel

 

 

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op Twitter Stuur een link van deze pagina per e-mail