Wanneer:
vrijdag 5 februari 2016

Omschrijving

alzheimer logoEr zijn steeds meer mensen die lijden aan een vorm van dementie. Voor iedereen die er mee te maken krijgt een ingrijpende ziekte die een zware druk legt op het dagelijkse leven van zowel de persoon met dementie als de mantelzorgers erom heen. ?Het maandelijkse Alzheimer Café is er voor deze groep mensen, een bijeenkomst waarbij diverse thema’s rondom dementie behandeld worden.

Tijdens de Alzheimer Café bijeenkomst in Lochem op 5 februari 2016 wordt het thema behandeld ‘Hoe om te gaan met iemand die lijdt aan de ziekte dementie’. Dementie is een ziekte waarbij verschillende hersenfuncties achteruitgaan. Dat heeft allerlei gevolgen voor het dagelijks leven. Uw naaste kan bijvoorbeeld dingen niet meer onthouden, herkent mensen niet meer goed, kan apparaten niet meer bedienen en verdwaalt in een vertrouwde omgeving. Spreken en begrijpen wordt op den duur moeilijker. Ook het gedrag en de persoonlijkheid kunnen veranderen. Dat heeft ook gevolgen voor sociale contacten en de relatie met uzelf. 
Het is moeilijk om hier mee om te gaan, zowel voor de patiënt zelf, als voor mensen in de directe omgeving. Toch kunt u als familie of verzorger veel doen om te helpen. De zorg voor iemand met dementie wordt steeds intensiever. Het is belangrijk om zelf ook op tijd steun te vragen als de zorg te zwaar wordt. 
Iedereen die in zijn/haar nabijheid te maken heeft met deze ziekte weet dat er tijdens het verloop van het dementieproces veel gedragsveranderingen plaatsvinden. Verandering in het gedrag vraagt veel aanpassingsvermogen van de naaste omgeving.
Psychologe Wilianne Aspeling, werkzaam onder meer op de Hoge Weide in Lochem, zal een toelichting geven over hoe om te gaan met deze gedragsveranderingen en ook hoe men het gedrag zou kunnen beïnvloeden. Ook is er verschil in de benadering van jonge en oudere mensen met dementie. Er zijn vele specifieke behoeftes in verschillende fases tijdens de ziekte dementie.

Iedereen die te maken heeft met dementie, mantelzorgers en overige belangstellenden, wordt van harte uitgenodigd om deze bijeenkomst bij te wonen. De toegang is gratis, aanmelding is niet nodig.

Programma???
10.00 uur Welkom met koffie en thee
10.30 uur Presentatie Wilianne Aspeling
11.00 uur Pauze?
11.30 uur Gelegenheid tot stellen van vragen en discussie
12.00 uur Informeel samenzijn???
Locatie: Eetcafé Scholten, Bierstraat 4, 7241 AH Lochem (achteringang)

Informatie?
Secretariaat: Carla Brands, tel. 06-46540141

 

 

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op Twitter Stuur een link van deze pagina per e-mail