Wanneer:
donderdag 11 februari 2016

Omschrijving

Dr. Henk de Bruin, voorheen verbonden aan KNMI en Universiteit Wageningen, geeft voor leden en niet-leden van Triangulum een lezing over de atmosferische grenslaag en ‘seeing’.

Triangulum
TriangulumLogoTriangulum is een vereniging voor weer- en sterrenkunde. Er zijn een aantal werkgroepen actief en er zijn lezingen en excursies. Werkgebied is de Stedendriehoek. Lezingen zijn in Het Hart in Eefde en in Apeldoorn. Die in Het Hart worden vermeld in de agenda van Gorssel.nl

De Lezing
Op donderdag 11 februari is er een lezing met als onderwerp: De atmosferische grenslaag en ‘seeing’ door dr. Henk de Bruin. Meteorologen maken gebruik van scintillaties om o.a. hoeveelheid warmte en waterdamp te meten die door het aardoppervlak aan de atmosfeer wordt afgegeven op een schaal van 0.1 tot 10 km. Hiervoor zijn zogeheten scintillometers ontwikkeld. Deze worden tegenwoordig toegepast in verschillende vakgebieden: behalve in de meteorologie, in de hydrologie, t.b.v. de landbouw en waterbeheer. De auteur was nauw betrokken bij internationale meetexpedities voor het testen van scintillometers onder verschillende meteorologische omstandigheden.

Astronomische waarnemingen worden verstoord door scintillaties. Hoge scintillatie-intensiteit betekent in astronomisch jargon 'bad seeing'. Door middel van adaptieve optica (adaptive optics) hebben astronomen methoden ontwikkeld om voor atmosferische scintillaties te corrigeren. Enkele van deze technieken komen binnen het bereik van amateur astronomen.

De lezing wordt gehouden in zalencentrum Het Hart, Jolinkweg 2 te Eefde.
Aanvang 19.30 uur.
De toegangsprijs voor niet-leden is € 5,-.

www.triangulum.nl

  

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op Twitter Stuur een link van deze pagina per e-mail