Wanneer:
woensdag 23 maart 2016
Waar:
Kerk

Omschrijving

Drs. Jeanine Perryck, beleidsadviseur bij Geldersch Landschap & Kasteelen, is op woensdag 23 maart om 20.00 uur bij de Gorsselse  Kunstkring te gast.

Kasteel VordenKasteel Vorden, VordenGeldersch Landschap & Kasteelen (GLK) is de grootste eigenaar van landgoederen en kastelen van Nederland. De GLK speelt een eigen en eigentijdse rol te midden van instellingen die natuur en erfgoed beheren. Een rol die is gestoeld op de traditie dat landgoedbeheer en behoud van cultuurhistorisch erfgoed van kastelen, buitenplaatsen en landgoederen onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Jeanine Perryck zal de rijke variatie van het bezit en behoud van landgoederen toelichten tijdens de lezing van de Gorsselse Kunstkring.

Kastelen zijn in het verleden gebouwd op plaatsen waar de natuur en het landschap eigenaren voldoende bescherming, voedsel en inkomen konden bieden. Toen na de middeleeuwen de noodzaak van de verdediging afnam, kon het centrum van het landgoed rondom het huis voor dagelijks gebruik en vertier worden ingericht. Tuinen en parken werden aangelegd. Kastelen werden buitenplaatsen en havezaten veranderden in lusthoven.
Zorg over het behoud van de voor Gelderland zo kenmerkende landgoederen en kastelen vormde 75 jaar geleden voor de toenmalige Commissaris van de Koningin van Gelderland, Mr. S. baron Van Heemstra, de drijfveer om met gelijkgestemden na te denken over een toekomstbestendige manier deze te beschermen, ‘om de kastelen te behoeden voor verval, ondergang of het verkrijgen van een bestemming waardoor zij te veel van hun karakter zouden inboeten…’
Huis VerwoldeHuis Verwolde, LarenKastelen als Cannenburch, Batenburg, Wijenburg, Ammersoyen en ook Doorwerth werden als eerste in de collectie opgenomen. Het bezit omvat nu 34 kastelen, een collectie van 22.000 objecten en circa 12.000 hectare natuurterrein.

De lezing is op woensdag 23 maart 2016 en begint om 20.00 uur in de protestantse kerk, Hoofdstraat 27 in Gorssel. Introducés en belangstellenden zijn welkom. Zij betalen € 10,-.
Informatie: .

 

 

 

Locatie:
Kerk


Locatie

Kerk
Locatie:
Kerk

Omschrijving

Protestantse kerk
Hoofdstraat 27, 7213 CN Gorssel

 

 

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op Twitter Stuur een link van deze pagina per e-mail