Wanneer:
woensdag 25 mei 2016
Waar:
Residentie de Roskam

Omschrijving

BrocheLaliqueBroche Lalique, Museu Calouste Gulbenkian, LissabonJuwelenhistoricus Martijn Akkerman is op woensdag 25 mei om 20.00 uur bij de Gorsselse Kunstkring te gast.
“Mensen zijn meestal erg nieuwsgierig naar de waarde, maar het gaat mij vooral om het verhaal achter het juweel”, zegt Martijn Akkerman. Op woensdag 25 mei schetst hij in vogelvlucht een beeld hoe juwelen zich de afgelopen twee honderd jaar hebben gedragen in het modebeeld. Ook vertelt hij over recente gebeurtenissen, zoals spectaculaire veilingopbrengsten en juwelen op grote evenementen als de TEFAF en kunstbeurzen als BRAFA en Keulen, waar hij als keurmeester optreedt. Ook juwelen van filmsterren en koningshuizen passeren de revue.  
Velen kennen Martijn Akkerman van de TV programma’s Tussen Kunst en Kitsch en Blauw Bloed. Hij is een enthousiast verteller over de rol die juwelen in ‘emotioneel’ en materieel opzicht hebben gespeeld, met dikwijls spannende, intrigerende, vermakelijke of pikante verhalen en anekdotes tot gevolg. Eind jaren zestig van de vorige eeuw raakte hij gefascineerd door de Art Nouveau sieraden. Ontwerpers als René Lalique en Philippe Wolfers stelden het ontwerp op de eerste plaats en niet het materiaal. Er werden bijvoorbeeld bijous ontworpen door goudpaillons te versmelten in email, waardoor het een stoffig glinstereffect krijgt. Elisabeth Taylor bezat een vlinderbroche van vensteremail, een bijzonder moeilijke techniek met een glas-in-lood-effect.

 “Als juwelenhistoricus doe ik onderzoek naar de geschiedenis en ontwikkeling van juwelen in Europa vanaf de vroege Renaissance tot na de Tweede Wereldoorlog. Nu, ruim vijftig jaar later, prijs ik mij nog altijd gelukkig dat ik in de gelegenheid ben geweest om van mijn hobby mijn beroep te maken, een beroep dat eigenlijk ook altijd hobby is gebleven”.
De lezing vindt plaats in zaal Residentie de Roskam achter Restaurant Loetje en begint om 20.00 uur. Introducés en belangstellenden zijn welkom. Zij betalen € 10,-.
Informatie: .

 

 

 

 

Locatie:
Residentie de Roskam


Locatie

Residentie de Roskam
Locatie:
Residentie de Roskam

Omschrijving

Residentie de Roskam is het zalencomplex van Loetje Gorssel
Eigen ingang aan de zijkant (naast museum)
Hoofdstraat 26, 7213 CW Gorssel
Telefoon: 0575 -760199

  

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op Twitter Stuur een link van deze pagina per e-mail