Wanneer:
vrijdag 3 juni 2016

Omschrijving

PieterdeboerMantelzorger Pieter de BoerEr zijn steeds meer mensen die lijden aan een vorm van dementie. Voor iedereen die er mee te maken krijgt een ingrijpende ziekte die een zware druk legt op het dagelijkse leven van zowel de persoon met dementie als de mantelzorgers er omheen. Het maandelijkse Alzheimer Café is er voor deze groep mensen, een bijeenkomst waarbij diverse thema’s rondom dementie behandeld worden. 

Tijdens de Alzheimer Café bijeenkomst in Lochem op 3 juni 2016 vertelt een ervaringsdeskundige over zijn ervaring als direct betrokkene bij iemand met dementie.
Dementie is een ziekte waarbij verschillende hersenfuncties achteruit gaan en dit heeft allerlei gevolgen voor het dagelijkse leven. De persoon met (beginnende) dementie krijgt moeite met het onthouden van de normale dagelijkse dingen, men herkent mensen niet meer goed, kan apparaten niet meer bedienen en kan verdwalen in een vertrouwde omgeving. Spreken en begrijpen wordt op den duur moeilijker. Dit heeft verstrekkende gevolgen voor de directe omgeving van deze persoon. De zorg voor iemand met dementie wordt steeds intensiever.
Pieter de Boer uit Nunspeet zal tijdens deze ochtend vooral vertellen uit eigen ervaring hoe het is om voor je partner met dementie te zorgen. Zijn vrouw heeft negen jaar geleden de diagnose Alzheimer gekregen en ze zijn inmiddels veel ervaringen rijker. Zo heeft hij allerlei voorbeelden van goedbedoelde communicatie die dementiepatiënten tot wanhoop drijft. Maar het is vooral de omgeving die onhandig reageert en deze mensen vaak confronteert met wat ze niet kunnen of vooral vergeten zijn.
De Boer vindt dat zowel zorgprofessionals als mantelzorgers doorgaans te weinig handvatten krijgen aangereikt om met dementiepatiënten om te gaan. Zelf legde hij een intensieve zoektocht af naar een leefstijl waar beiden zich comfortabel bij kunnen voelen. Deze ervaringen verwerkte hij tot een ‘Handleiding bij dementie’, uitgegeven door het Radboud Alzheimer Centrum.
Iedereen die te maken heeft met dementie, mantelzorgers en overige belangstellenden, wordt van harte uitgenodigd om deze bijeenkomst bij te wonen. De toegang is gratis, aanmelding is niet nodig.

Programma
10.00 uur: Welkom met koffie en thee
10.30 uur: Gesprek/voorlichting dhr. De Boer
11.00 uur: Pauze
11.30 uur: Gelegenheid tot stellen van vragen, discussie en activiteit
12.00 uur: Informeel samenzijn
Locatie:
Eetcafé Scholten, Bierstraat 4, 7241 AH Lochem (achteringang)

Informatie
Secretariaat: Carla Brands, tel. 06-46540141

 

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op Twitter Stuur een link van deze pagina per e-mail