Wanneer:
zaterdag 18 juni 2016

Omschrijving

De westelijke windturbine van Windpark Kloosterlanden, nabij de oprit van de A1 bij Deventer, is open voor publiek tijdens de Open Winddag op zaterdag 18 juni.

WindturbineDeventerDe windturbines zoals die onlangs langs de A1 bij Deventer zijn gebouwd. De te bezichtigen turbine is rechtsboven in de foto nog net te zien. 
Foto www.deventerenergie.nl
De turbine kan van binnen worden bezichtigd tussen 11.00 en 16.00 uur. Er zijn deskundigen aanwezig die uitleg geven over de werking van de windmolen. Deventer Energie Coöperatie en Raedthuys Pure Energie presenteren verschillende activiteiten op het gebied van verduurzaming en groene energie. Er is een Tesla aanwezig die opgeladen wordt met de windstroom uit de molen. Voor kinderen is er een springkussen, zijn er bouw- en kleurplaten e.d.

Bezoekers kunnen ter plekke afnemer worden van ‘Deventer windstroom’, duurzame, lokaal opgewekte energie tegen een scherp tarief.

Toegang via de carpoolplaats bij de A1 (vanaf Gorssel de N348 naar Deventer en dan direct na het viaduct onder de A1 rechts)
 

Relatie met schakelstation Gorssel
In Gorssel is veel discussie over de noodzaak en locatie van een groot schakelstation dat energieprovider Liander wil bouwen op de open enk aan de Groeneweg bij de N348. De Deventer windturbines spelen hierin een rol, omdat ze zijn (of binnenkort worden) ontsloten door een geheel nieuwe hoogspanningskabel van Zutphen naar het industrieterrein en deze windturbines. Het schakelstation in Gorssel maakt deel uit van die nieuwe infrastructuur. Industrieterrein en windturbines behoren tot de gemeente Deventer en de provincie Overijssel. Enexis is de energieprovider voor Overijssel en Deventer en had volgens meerdere studies de turbines betrekkelijk eenvoudig kunnen ontsluiten op hun bestaande netwerk in Deventer. Echter tot de grenswijziging in 1999 behoorde de betreffende grond tot de toenmalige gemeente Gorssel en de provincie Gelderland en bij die grenswijziging zijn de concessiegebieden van Enexis en Liander niet aangepast. Liander heeft volhard in haar standpunt om het industrieterrein en de windturbines aan te sluiten, waarvoor dus een geheel nieuwe hoofdleiding vanuit Zutphen en een groot schakelstation bij Gorssel nodig waren.

Het is derhalve nogal een vrije interpretatie dat Deventenaren groene stroom van de betreffende windturbines kunnen afnemen, want die stroom gaat via het Liander Netwerk naar Gelderland.

 

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op Twitter Stuur een link van deze pagina per e-mail