Wanneer:
vrijdag 26 augustus 2016

Omschrijving

In het laatste weekend van augustus is landelijk de Nacht van de Vleermuis. In dat kader organiseert Rijkswaterstaat bij Sluis Eefde op vrijdagavond 26 augustus tijdens de schemering een excursie over de daar aanwezige vleermuizen. De gewone dwergvleermuis, de meest voorkomende soort in Nederland, leeft in de bebouwing van het dorp Eefde en gebruikt de omgeving van de sluis als jachtgebied. Daarnaast vliegt de grotere meervleermuis incidenteel over het Twentekanaal.

Vleermuis Sluis_EefdeDe excursie duurt ongeveer een uur en is geschikt voor jong en oud. Ecoloog Victor Loehr van Rijkswaterstaat begint met een toelichting over de vleermuizen. Wat zijn de verschillende karakteristieken, wat is precies hun leefgebied, wat eten ze, hoe communiceren ze, wat is hun relatie met Sluis Eefde en waarom leven hier maar twee van de achttien soorten die in Nederland voorkomen.

Na het inleidende praatje gaat de wandeling langs het sluiscomplex om de vleermuizen te spotten. De vleermuizen kunnen ook beluisterd worden met behulp van een zogeheten batdetector. Loehr: "Vleermuizen maken een heel hoog geluid (ultrasoon). Zonder detector kunnen mensen dit geluid niet horen."

Medewerkers van Rijkswaterstaat lichten daarnaast de werking van het tijdelijke vleermuisscherm toe. Dit scherm is begin 2016 geplaatst, omdat later dit jaar bomen worden gekapt om ruimte te creëren voor de tweede sluiskolk. De vleermuis gebruikt deze bomen om zijn vliegroute naar de jachtgebieden met veel insecten te herkennen. Totdat de nieuwe bomen zijn geplant bieden de schermen een alternatief.

Aanmelden uiterlijk op 23 augustus
Deelname is gratis.
Meld u uiterlijk 23 augustus aan per email aan:  
Geef daarin aan met hoeveel personen u komt.
Wees er snel bij, want vol=vol.

De excursie vindt plaats tijdens de schemering (de zon gaat onder rond 20.30 uur). De vleermuizen gaan dan jagen. De definitieve starttijd is afhankelijk van het aantal aanmeldingen. Bij grote belangstelling vindt de excursie mogelijk twee keer achter elkaar plaats. In de week vóór 26 augustus sturen stuurt Rijkswaterstaat een e-mail naar de deelnemers met de definitieve tijden en de exacte locatie van het verzamelpunt. 

Bij hevige regen of onweer kan de excursie helaas niet doorgaan. Is het slecht weer, houd dan uw e-mail 26 augustus in de gaten, zodat u niet voor niets komt.
 

 

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op Twitter Stuur een link van deze pagina per e-mail