Wanneer:
maandag 3 oktober 2016
Waar:
Residentie de Roskam

Omschrijving

Boeddha fotoRijksBoeddha (foto Rijksmuseum)Het boeddhisme is grotendeels onbekend terrein. Het lijkt echter wel of deze overtuiging nog nooit zo populair is geweest. Nuchtere Nederlanders mediteren en bezoeken retraiteweekenden. Overal zijn Boeddha’s te koop in allerlei soorten en maten en menige tuin wordt ermee versierd om een gevoel van rust te bewerkstelligen. Maar waar komt dat beeld eigenlijk vandaan? Hans Luiten vertelt er bij de Gorsselse Kunstkring over op maandag 3 oktober. 

Werd Boeddha altijd afgebeeld met een serene glimlach en in lotushouding? Of is dat een westerse verbeelding? Boeddha werd aanvankelijk helemaal niet afgebeeld en later op een geheel andere manier dan wij nu doen.
Hans Luiten kent de geschiedenis van het Boeddhisme als geen ander. Het wordt een verhaal over de historische achtergrond in het India van de tijd dat het boeddhisme ontstond, de verspreiding, de leer zelf en over de verschillende kunststromingen.
Na een introductie neemt Luiten u mee naar de prachtige Grieks-Boeddhistische kunst in Afghanistan en Oezbekistan en de duizelingwekkende grotten langs de Zijderoute. Daarna komen Tibet, China en Japan aan de beurt. De omzwervingen eindigen bij de prachtige Borobudur.
Onlangs presenteerde Hans Luiten aan Job Cohen het door hem en Sven de Graaf geschreven boek ‘Begrijp jij het Midden-Oosten nog?’. Daarin wordt het labyrint ontrafeld dat het Midden-Oosten tegenwoordig vormt.

In het Tropenmuseum, Linnaeusstraat 2 te Amsterdam is van 23 september 2016 tot en met januari 2017 de tentoonstelling ‘De Boeddha: van levensverhaal tot inspiratiebron’ te zien (openingstijden: dinsdag t/m zondag van 10.00 -17.00 uur).

De lezing vindt plaats in zaal Residentie de Roskam achter Restaurant Loetje, Hoofdstraat 26 in Gorssel en begint om 20.00 uur. Introducés en belangstellenden zijn welkom. Zij betalen € 10.
Informatie: .

Website Gorsselse Kunstkring

 

 

 

 

Locatie:
Residentie de Roskam


Locatie

Residentie de Roskam
Locatie:
Residentie de Roskam

Omschrijving

Residentie de Roskam is het zalencomplex van Loetje Gorssel
Eigen ingang aan de zijkant (naast museum)
Hoofdstraat 26, 7213 CW Gorssel
Telefoon: 0575 -760199

  

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op Twitter Stuur een link van deze pagina per e-mail