Wanneer:
donderdag 13 oktober 2016

Omschrijving

Ans DuteweertAns Duteweert (foto: Anna Green)Er zijn steeds meer mensen die lijden aan een vorm van dementie. Voor iedereen die er mee te maken krijgt een ingrijpende ziekte die een zware druk legt op het dagelijkse leven van zowel de persoon met dementie als de mantelzorgers er omheen.

Op 13 oktober organiseert het Alzheimer Nederland afd. Zutphen, Lochem, Vorden e.o. in Lochem een speciale editie van het Alzheimer Café, met als thema: ‘Het zelfgekozen levenseinde bij dementie' in de Smeezaal in Het Stadshuus in Lochem.
Iemand met dementie krijgt in het begin van het ziekteproces moeite met zijn of haar geheugen. Later kunnen er grote problemen ontstaan tijdens het uitoefenen van dagelijkse vaardigheden, het beoordelen en inschatten van situaties en gedragsveranderingen. Dit alles zorgt voor veel onzekerheid voor degene met dementie maar ook bij de directe omgeving.
Het verloop van de ziekte is onvoorspelbaar en voor veel mensen is dit een zeer moeilijk te accepteren einde. Bij een vroege diagnose valt er nog veel te regelen.

Ans Duteweert, psychiatrisch verpleegkundige bij Dimence, is deze avond te gast. In het voorgesprek maakte ze indruk door de wijze waarop ze aansluiting zoekt bij de mens met de ziekte dementie en haar of zijn familie. Ans is getraind in luisteren en observeren. Ze kijkt wie er voor haar zit, en wat de diepe wens is ten aanzien van de laatste fase.
Omdat zij zich betrokken voelt bij een waardig levenseinde werkt Ans ook voor de levenseindekliniek. Ze geeft uitleg over de procedure van een aanvraag voor euthanasie.
Ze gaat vaak mee als de huisarts in gesprek gaat, puur ter ondersteuning, twee horen er meer dan één. Ans zal vertellen hoe dit soort gesprekken verloopt, uitleggen wat de signalen zijn, hoe je doorvraagt om te weten wat mensen echt willen. Wij lezen over uitzichtloos lijden, maar wat houdt dit eigenlijk in. Voor de ene mens is het leven voltooid, voor anderen ligt dit weer heel anders. Ook legt ze uit wat de status van een wilsverklaring is, en hoe en wanneer je deze opstelt. Welke zorgvuldigheidscriteria staan er in de wet en hoe verloopt een procedure van een aanvraag voor euthanasie.
Naast deze voorlichting zal er ruim de tijd genomen worden voor vragen en discussie.
“Want bij ieder leven hoort een waardig einde”.

Iedereen die te maken heeft met dementie, mantelzorgers en overige belangstellenden, wordt van harte uitgenodigd om deze bijeenkomst bij te wonen. De toegang is gratis, aanmelding is niet nodig.

Programma
19.00 uur: Welkom met koffie en thee
19.30 uur: Presentatie Ans Duteweert
Aansluitend gelegenheid tot stellen van vragen en discussie

Locatie
Smeezaal Het Stadshuus, Markt 3, 7241 AA Lochem (bovenverdieping)

Informatie
Secretariaat: Carla Brands, tel. 06-465401

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op Twitter Stuur een link van deze pagina per e-mail