Wanneer:
vrijdag 4 november 2016

Omschrijving

RavensbergmuziekKoen van RavensbergenEr zijn steeds meer mensen die lijden aan een vorm van dementie. Voor iedereen die er mee te maken krijgt een ingrijpende ziekte die een zware druk legt op het dagelijkse leven van zowel de persoon met dementie als de mantelzorgers eromheen. Het maandelijkse Alzheimer Café is er voor deze groep mensen, een bijeenkomst waarbij diverse thema’s rondom dementie behandeld worden.

Het thema van de Alzheimer Café bijeenkomst in Lochem op 4 november 2016 is: ‘Muziek en dementie’. Te gast is muziektherapeut Koen van Ravensberg. Koen heeft ervaring als muziekagoog met mensen met dementie op Klein Engelenburg in Brummen. Hij werkt ook in de thuissituatie met mensen met dementie en zijn/haar partner of mantelzorger.
Meer en meer wordt er aangetoond hoe belangrijk muziek en beweging is o.a. in de ouderenzorg en in relatie tot het dementieproces. Muziek en beweging houden de hersenen actief en kunnen het dementieproces vertragen. Muziek werkt positief op de dwarsverbindingen van de hersenen. Het is zelfs mogelijk dat mensen weer beter kunnen functioneren wanneer ze tijdens de activiteit luisteren naar hun eigen muziek.
Koen: “Muziek werkt in eerste instantie op het welzijn van de mensen. Maar het is tegelijk een zeer goede en leuke manier om contact te maken met elkaar. Het werkt activerend en zet mensen in beweging. Mensen kunnen emotioneel geraakt worden of er kunnen opeens herinneringen naar boven komen. Ook gebruik ik muziek om juist rust te brengen.”

Wat gebeurt er in je hersenen als je naar muziek luistert? Waarom ga je bijna vanzelf bewegen als je muziek hoort? Waarom kan muziektherapie bepaalde hersenproblemen oplossen?
Koen van Ravensberg vertelt over zijn werk en werkwijze en zal ons op deze ochtend aansporen te zoeken naar de muziek in ons en onze omgeving. Er zal zeker ook tijd zijn voor vragen en uitwisselen van ervaringen.

Iedereen die te maken heeft met dementie, mantelzorgers en overige belangstellenden, wordt van harte uitgenodigd om deze presentatie bij te wonen. De toegang is gratis, aanmelding is niet nodig.

Programma
10.00 uur: Welkom met koffie en thee
10.30 uur: Presentatie Koen van Ravensberg
11.00 uur: Pauze
11.30 uur: Gelegenheid tot stellen van vragen, discussie en activiteit
12.00 uur: Informeel samenzijn

Locatie
Café Scholten, Bierstraat 4, 7241 AH Lochem ( achteringang )

Informatie??
Secretariaat: Carla Brands, tel. 06-46540141

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op Twitter Stuur een link van deze pagina per e-mail