Wanneer:
donderdag 17 november 2016
Waar:
Residentie de Roskam

Omschrijving

Segers Rivierdal ca. 1626-ca. 1630 RijksHercules Segers, Rivierdal, ca. 1626-ca. 1630 Foto: RijksmuseumOp donderdagavond 17 november 2016 is Huigen Leeflang, conservator van het Rijksmuseum, te gast bij de Gorsselse Kunstkring. Hij neemt de toehoorders mee naar wonderbaarlijke berglandschappen en eindeloze vergezichten, die getuigen van een grenzeloze verbeeldingskracht van de schilder Hercules Segers. Als prentmaker was Segers een ware pionier. Voor zijn kleurige etsen ontwikkelde hij geheel eigen technieken. Door de eeuwen heen heeft Segers vele kunstenaars en dichters gefascineerd en geïnspireerd. Rembrandt bezat maar liefst acht schilderijen van zijn hand.
Hercules Segers (1589/90-1633/40) was een kunstenaar die, net als Leonardo da Vinci, Albrecht Dürer en Rembrandt van Rijn, het wezen van de natuur en de wereld wilde doorgronden en weergeven. Bladeren, lucht en gesteente trof je beter door ze niet exact na te schilderen, maar voor te stellen ‘uit de geest’ ofwel door de eigen fantasie te gebruiken. Soms combineerde hij voorstellingen ‘naar het leven’ met fantasievoorstellingen. Zo schilderde hij het uitzicht uit zijn huis op de Lindengracht in Amsterdam en plaatste dit in een bergvallei. Of Segers ooit heeft gereisd en in werkelijkheid bergen zag, is niet bekend.
Segers onderhield contacten met collega’s en kunsthandelaren en moet een productief schilder zijn geweest. Slechts een zeer klein deel van zijn oeuvre bleef echter bewaard – of is als zodanig herkend. Dankzij nieuw archiefonderzoek is meer bekend over Segers’ leven. Toch bleven veel mysteries onopgehelderd, zoals de oorzaak en datum van Segers’ vroegtijdige dood. Een plotseling overlijden zou verklaren waarom veel van zijn prenten onvoltooid en nog in de experimentele fase bij verzamelaars zijn beland.

Van 7 oktober tot en met 8 januari 2017 zijn de in totaal 18 schilderijen en 110 afdrukken van 54 prenten te zien in het Rijksmuseum), en aansluitend in het Metropolitan Museum in New York. Ook het Rembrandthuis besteedt aandacht aan Segers’ invloed op andere kunstenaars, van Rembrandt in de zeventiende eeuw tot Max Ernst in de twintigste.
De lezing vindt plaats in zaal Residentie de Roskam achter Restaurant Loetje, Hoofdstraat 26 in Gorssel en begint om 20.00 uur. Introducés en belangstellenden zijn welkom. Zij betalen € 10.
Informatie: .

 

 

 

 

 

 

Locatie:
Residentie de Roskam


Locatie

Residentie de Roskam
Locatie:
Residentie de Roskam

Omschrijving

Residentie de Roskam is het zalencomplex van Loetje Gorssel
Eigen ingang aan de zijkant (naast museum)
Hoofdstraat 26, 7213 CW Gorssel
Telefoon: 0575 -760199

  

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op Twitter Stuur een link van deze pagina per e-mail