Wanneer:
donderdag 17 november 2016
Waar:
Het Hart, Eefde

Omschrijving

Op donderdag 17 november 2016 organiseert de vereniging voor weer- en sterrenkunde "Triangulum" een lezing met als onderwerp: "Multiversum: Is ons heelal er een uit vele?”

Triangulum
TriangulumLogoTriangulum is een vereniging voor weer- en sterrenkunde. Er zijn een aantal werkgroepen actief en er zijn lezingen en excursies. Werkgebied is de Stedendriehoek. Lezingen zijn in Het Hart in Eefde en in Apeldoorn. Die in Het Hart worden vermeld in de agenda van Gorssel.nl

De Lezing
Inleider is prof. dr. John Heise, verbonden aan SRON en em. hoogleraar Universiteit Utrecht.
Wat wordt er bedoeld met de gedachte dat het universum er één uit vele is, die samen het multiversum vormen? Het is een modewoord waaronder een grote verscheidenheid aan opvattingen schuil gaat. In deze lezing beschrijft John Heise daar de meest concrete van. Het is een model waarin die andere wereld potentieel waarneembaar is en de theorie dus weerlegbaar is.
Ons heelal is het geheel aan ruimte, tijd, materie, energie en fysische wetten dat we steeds beter leren kennen. Vele waarnemingen bevestigen dat ons heelal is ontstaan in een Oerknal: een (relatief langzame) uitdijing van de ruimte vanaf een beginpunt in de tijd. Er zijn nog veel vragen. Wat gebeurde er in het begin? Waarom is die uitdijing bijna perfect gelijkmatig en in alle richtingen hetzelfde? Hoe ontstaan de minieme afwijkingen van deze perfectie en worden er toch kleine klontjes gevormd waarin materie samenbalt tot sterren, sterrenstelsels en uiteindelijk de zon, planeten en de mens?
Er is een theorie, de zgn. inflatietheorie, die hier een verklaring voor geeft en uitlegt wat de oorzaak van de Oerknal is. Die theorie maakt de Oerknal begrijpelijk. Er zijn al aanwijzingen voor inflatie en astronomen staan op het punt om echte bewijzen aan te dragen voor de inflatietheorie.
Maar als ons heelal dan toch ergens in een klein puntje ontstaan is, dan is het denkbaar dat er in een ander puntje, vroeger of later een ander heelal ontstaat. En elders nog één en nog één. De wereld bestaat dan uit een reeks exploderende bubbels: de theorie van de Eeuwige Kosmische Inflatie.


Aanvang 19.30 uur. 
De toegangsprijs voor niet-leden is € 5,-

 

www.triangulum.nl

  

Locatie:
Het Hart, Eefde


Locatie

Het Hart, Eefde
Locatie:
Het Hart, Eefde

Omschrijving

Het Hart, Jolinkweg 2, 7211 DM Eefde
Locatie op Google Maps
Website van Het Hart

 

 

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op Twitter Stuur een link van deze pagina per e-mail