Wanneer:
donderdag 12 januari 2017
Waar:
Het Hart, Eefde

Omschrijving

Op donderdag 12 januari 2017 organiseert de vereniging voor weer- en sterrenkunde "Triangulum" een lezing met als onderwerp de zwaartekrachtgolven.

Triangulum
TriangulumLogoTriangulum is een vereniging voor weer- en sterrenkunde. Er zijn een aantal werkgroepen actief en er zijn lezingen en excursies. Werkgebied is de Stedendriehoek. Lezingen zijn in Het Hart in Eefde en in Apeldoorn. Die in Het Hart worden vermeld in de agenda van Gorssel.nl

De Lezing
Inleider is prof. dr. Jo van den Brand, verbonden aan Nikhef en hoogleraar aan de Vrije Universiteit Amsterdam.
Einsteins algemene relativiteitstheorie voorspelt dat wanneer zwarte gaten samensmelten, ze rimpelingen veroorzaken in het weefsel van ruimte en tijd. De LIGO Virgo Collaboration (LVC) zoekt naar deze gravitatiegolven en de eerste detectie werd gedaan op 14 september 2015. Als instrumenten worden Michelson interferometers gebruikt die 3 tot 4 km lange armen hebben. Hierdoor kunnen de minuscule trillingen gemeten worden.
De groep van Jo van den Brand op het Nikhef heeft bijgedragen aan de data-analyse, en heeft technieken ontwikkeld waarmee Einsteins theorie op een modelonafhankelijke manier getoetst kan worden. Tijdens de voordracht zullen wij kennis maken met het menselijk vernuft dat nodig is om dergelijke wetenschappelijke doorbraken te realiseren. We bespreken implicaties voor natuurkunde en sterrenkunde. Ook wordt aandacht besteed aan de hightech instrumentatie die werd ontwikkeld.


Aanvang 19.30 uur. 
De toegangsprijs voor niet-leden is € 5,-

 

www.triangulum.nl

  

Locatie:
Het Hart, Eefde


Locatie

Het Hart, Eefde
Locatie:
Het Hart, Eefde

Omschrijving

Het Hart, Jolinkweg 2, 7211 DM Eefde
Locatie op Google Maps
Website van Het Hart

 

 

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op Twitter Stuur een link van deze pagina per e-mail