Wanneer:
maandag 20 maart 2017
Waar:
Residentie de Roskam

Omschrijving

 

N.B.: Door onvoorziene omstandigheden is de lezing geannuleerd

Koch zelfportret 1937Pyke Koch, Zelfportret met zwarte band, 1937 (Centraal Museum Utrecht)

Op maandag 20 maart 2017 belicht Dr. Claartje Wesselink de houding van de Nederlanders tegenover ‘meegaande’ kunstenaars in de Tweede Wereldoorlog. De tot nu toe bestaande mening is dat kunstenaars na de oorlog werden verguisd vanwege hun inschrijving bij de Kultuurkamer. 
Historica Wesselink spreekt dit tegen en legt de leden van de Gorsselse Kunstkring uit wat zij in haar onderzoek te weten kwam.

Weinig begrippenparen hebben een grotere impact gehad op de Nederlandse naoorlogse geschiedenis dan ‘goed’ en ‘fout’. Dr. Claartje Wesselink is onderzoeker bij het Rijksmuseum en docent Cultuurgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. In de lezing neemt zij ons mee in het verhaal van haar proefschrift ‘Kunstenaars van de Kultuurkamer’, beeldend kunstenaars die collaboreerden tijdens de bezetting. Claartje Wesselink gaat in op de uiteenlopende redenen voor hun politieke houding en over hun kunstenaarschap, maar ook over hun naoorlogse zuivering, hun pogingen om hun oude faam te herwinnen en hun postume receptie.
Aan de hand van deze na 1945 vaak - maar niet altijd - in de vergetelheid geraakte kunstenaars maakt Wesselink eveneens duidelijk hoe de waardering van kunst verweven is met de collectieve herinnering en identiteit van een gemeenschap.

De lezing vindt plaats in Residentie de Roskam, achter Restaurant Loetje, Hoofdstraat 26 te Gorssel en begint om 20.00 uur. De zaal is open om 19.30 uur. Niet-leden zijn welkom. Zij betalen € 10. Informatie: .

 

 

 

 

 

 

Locatie:
Residentie de Roskam


Locatie

Residentie de Roskam
Locatie:
Residentie de Roskam

Omschrijving

Residentie de Roskam is het zalencomplex van Loetje Gorssel
Eigen ingang aan de zijkant (naast museum)
Hoofdstraat 26, 7213 CW Gorssel
Telefoon: 0575 -760199

  

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op Twitter Stuur een link van deze pagina per e-mail