Wanneer:
woensdag 26 april 2017
Waar:
Residentie de Roskam

Omschrijving

LucyvDaelVioliste Lucy van DaelOp woensdag 26 april 2016 houdt violiste en concertmeester Lucy van Dael een voordracht onder de titel ‘Muziek, die wonderschone internationale taal die ons naar de rand van het oneindige leidt en er ons soms een blik in gunt…’

Na de roerige jaren ’60 en ’70 met ‘Actie Tomaat’ op het toneel en ‘Actie Notenkraker’ op het concertpodium richt Lucy van Dael in 1981, samen met blokfluitist Frans Brüggen en een stel gelijkgestemden, het Orkest van de Achttiende Eeuw op. Spelend op historische instrumenten probeerden zij de authentieke zeggingskracht van oude muziek te achterhalen. Brüggen en Van Dael ontwikkelden zich als voorvechters van de ‘oude-muziekbeweging’. Zij maakten er een principieel punt van oude muziek op oude instrumenten te spelen om dichter bij de klankwereld te komen die de componisten zich destijds hadden voorgesteld. Mede door hun toedoen veroorzaakte die beweging een revolutie die het muzieklandschap blijvend zou veranderen en internationaal een stempel heeft gedrukt op het conventionele symfonische muziekleven.
Het Orkest van de Achttiende Eeuw groeide uit tot een van de parels aan de kroon van de historische uitvoeringspraktijk. Vijfendertig man sterk, onder wie veertien Nederlanders, opereren ze vrijwel zonder subsidie en financieren alles door veel buitenlandse tournees te maken.
Lucy van Dael, 18 jaar concertmeester van het orkest, raakte al jong geboeid door de barokviool. Het resulteerde in een duurzame samenwerking met onder meer Gustav Leonhardt, de gebroeders Kuijken en Ton Koopman. Als viooldocent gaf zij les aan conservatoria in vele landen en was daarnaast actief als dirigent.
Van Dael vertelt de GKK-leden en belangstellende niet-leden uit de eerste hand over het belang onderzoek te doen en terug te keren naar de oorspronkelijke klankvoorstelling van componisten als Bach, Haydn en Mozart. Wat bewoog hen destijds om het Orkest van de Achttiende Eeuw op te richten? Hoe ging dat toen en waar staan we nu?
Violiste Xiangji Zeng, talentvolle leerling van Lucy van Dael en lid van diverse ensembles zoals onder meer het Sweelinck Baroque Orchestra en Juilliard 415, illustreert het verhaal met intermezzi op de barokviool.

De lezing vindt plaats in Residentie de Roskam, achter Restaurant Loetje, Hoofdstraat 26 te Gorssel en begint om 20.00 uur. De zaal is open om 19.30 uur. Niet-leden zijn welkom. Zij betalen € 10. Informatie: .

 

 

 

Locatie:
Residentie de Roskam


Locatie

Residentie de Roskam
Locatie:
Residentie de Roskam

Omschrijving

Residentie de Roskam is het zalencomplex van Loetje Gorssel
Eigen ingang aan de zijkant (naast museum)
Hoofdstraat 26, 7213 CW Gorssel
Telefoon: 0575 -760199

  

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op Twitter Stuur een link van deze pagina per e-mail