Wanneer:
woensdag 11 oktober 2017
Waar:
Residentie de Roskam

Omschrijving

De Gorsselse Kunstkring nodigt u van harte uit tot het bijwonen van een lezing door Piet Hendriks met als titel 'Hildo Krop, alleen stadsbeeldhouwer van Amsterdam?’

Van veel kunstwerken in de openbare ruimte is bij het publiek niet bekend wie de kunstenaar is. Dat geldt zeker ook voor menig inwoner van Amsterdam waar het gaat om het enorme aantal versieringen aan gebouwen en bruggen die de stad rijk is. Een groot deel daarvan is vervaardigd door Hildo Krop (1884-1970), geboren als zoon van een banketbakker te Steenwijk. Villa Rams Woerthe in die plaats huisvest nu het Hildo Krop Museum. 

Over Hildo Krop
GKK-HildoKropHildo Krop had een deeltijdcontract bij de gemeente Amsterdam, dus had hij tijd over om ook in de rest van Nederland opdrachten aan te nemen, zoals het bronzen reliëf bij het monument op de Afsluitdijk. Hij was zeer leergierig en heeft zich met enorme inzet allerlei kunstvormen eigen gemaakt. Dit resulteerde in een grote hoeveelheid vrij werk dat zeer gewaardeerd wordt, waaronder houtsneden, keramiek, bouwkeramiek, herdenkingsmonumenten, portretten, toneelmaskers, penningen, reliëfs, etc. Geen enkel materiaal was hem vreemd. Of het nu Frans kalksteen, graniet, marmer, terracotta, brons, hout, ivoor, glazuursel of ander materiaal was, hij oefende net zolang totdat hij de techniek beheerste.

Een groot deel van zijn werk is in particulier bezit. Daarnaast is er werk van Hildo Krop in de collectie van Nederlandse musea terug te vinden, zoals ook in Museum MORE.

Over de spreker
Piet Hendriks, archivaris van het Hildo Krop Museum te Steenwijk, laat u aan de hand van een aantal kunstwerken van Hildo Krop kennismaken met zijn enorme oeuvre. Daarbij zal hij ook stil staan bij de mens achter de kunstenaar. Wie was die man die op 86-jarige leeftijd nog steeds de beitel ter hand nam om in gevecht te gaan met het meest weerbarstige materiaal en hoe stond hij in de maatschappij?

Aanvang lezing 20.00 uur. Zaal open om 19.30 uur. 
Belangstellende niet-leden zijn tevens welkom. Zij betalen € 10,-.
  

 

  

Locatie:
Residentie de Roskam


Locatie

Residentie de Roskam
Locatie:
Residentie de Roskam

Omschrijving

Residentie de Roskam is het zalencomplex van Loetje Gorssel
Eigen ingang aan de zijkant (naast museum)
Hoofdstraat 26, 7213 CW Gorssel
Telefoon: 0575 -760199

  

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op Twitter Stuur een link van deze pagina per e-mail