Wanneer:
donderdag 16 november 2017
Waar:
Het Hart, Eefde

Omschrijving

Op donderdag 16 november 2017 organiseert de vereniging voor weer- en sterrenkunde 'Triangulum' een lezing met als onderwerp 'De hemel van Gaia versie 1.0'.

Triangulum
TriangulumLogoTriangulum is een vereniging voor weer- en sterrenkunde. Er zijn een aantal werkgroepen actief en er zijn lezingen en excursies. Werkgebied is de Stedendriehoek. Lezingen zijn in Het Hart in Eefde en in Apeldoorn. Die in Het Hart worden vermeld in de agenda van Gorssel.nl

De Lezing
Inleider is dr. Anthony Brown, Leidse Sterrewacht.
De Gaia-ruimtemissie, gelanceerd op 19 december 2013, is een ESA Cornerstone project met als belangrijkste wetenschappelijke doel om de structuur en ontstaansgeschiedenis van de Melkweg te ontrafelen. Dit wordt gedaan met behulp van een stereoscopische 'census' van 1 miljard sterren, waarbij nauwkeurig de afstanden en ruimtelijke bewegingen van de sterren gemeten worden. Om deze census goed te kunnen interpreteren meet Gaia ook nauwkeurig de kleuren van de sterren (fotometrie), waaruit de leeftijd en chemische samenstelling kan worden afgeleid.
De astrometrische waarnemingen van Gaia zullen meer dan 100 keer zo nauwkeurig zijn als die van de Hipparcos-missie. Gaia-metingen hebben een nauwkeurigheid van 10 microboogseconden, ongeveer 3 miljardste graad. Dit correspondeert met de hoek die een euromunt opspant op de maan gezien vanaf de aarde!
Het resultaat van deze missie zal een nauwkeurige 3D-kaart van de hele Melkweg zijn waarbij ook de bewegingen van alle sterren en hun astrofysische kenmerken (zoals leeftijd, massa, chemische samenstelling, enz.) vastgelegd zullen zijn.
In deze lezing zal de heer Brown eerst bespreken waarom deze missie van belang is voor sterrenkundig onderzoek. Op 14 september 2016 verscheen de eerste publicatie van Gaia-gegevens en zal hij de wetenschappelijke resultaten daarvan bespreken.


Aanvang 19.30 uur. 
De toegangsprijs voor niet-leden is € 5,-

 

www.triangulum.nl

  

Locatie:
Het Hart, Eefde


Locatie

Het Hart, Eefde
Locatie:
Het Hart, Eefde

Omschrijving

Het Hart, Jolinkweg 2, 7211 DM Eefde
Locatie op Google Maps
Website van Het Hart

 

 

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op Twitter Stuur een link van deze pagina per e-mail