Wanneer:
woensdag 22 november 2017
Waar:
Residentie de Roskam

Omschrijving

Programmamaker, onderzoeker en auteur Govert Jan Bach houdt voor leden en niet-leden van de Gorsselse Kunstkring een lezing met als titel 'Geen Bach zonder Luther'.

Over de lezing
Govert Jan BachKLGovert Jan BachWat had Johann Sebastian Bach met Luther? Hoe stonden die twee in relatie tot elkaar? Govert Jan Bach beet zich vast in de materie en maakte een luisterboek op 4 cd’s.
Bach en Luther zijn twee genieën die de wereld bepalend hebben beïnvloed. Maarten Luther zette de wereldgeschiedenis op zijn kop toen hij het gevecht met de keizer en de paus durfde aan te gaan. Hij markeerde met zijn handelen de overgang van de duistere Middeleeuwen naar de moderne tijd. Twee eeuwen later was het Johann Sebastian Bach die fundamenteel de muziek bepaalde op een tot nu toe ongeëvenaard niveau. Relatief onbekend is dat J.S. Bach niet zonder Luther te denken valt. Bach werd door hem in denken en componeren ingrijpend beïnvloed.

Zelf zegt Govert Jan Bach er over: "Luther komt bij Bach steeds weer langs. Zo vaak dat ik dacht daar moet ik wat mee doen. Twee volle eeuwen lagen er tussen de twee en toch was Luther voor Bach dagelijkse kost. Luther zelf had trouwens ook veel met muziek. Hij componeerde en aan hem danken we de 35 Duitstalige Lutherkoralen die hij schreef tijdens zijn leven als monnik." In Calvinistisch Nederland hebben we niet zoveel met Luther. Wel met Bach. Hoe zit dat? "De Nederlandse muziekliefhebber kent Luther beter dan hijzelf beseft. Via Bach. Neem de Matthäus-Passion. We genieten ervan, maar beseffen nauwelijks dat we Luther horen, namelijk via de tekst van de evangelist. Luthers geest zingt door in Bach."

Over de spreker
Govert Jan Bach (1947) is psychotherapeut, programmamaker bij de Concertzender met ‘Geen dag zonder Bach’ en auteur van vele luisterboeken. Hij deelt een vroeg-zeventiende-eeuwse voorouder met Johann Sebastian Bach en is gespecialiseerd in het leven en de werken van zijn beroemde naamgenoot. In 2016 kreeg hij in Antwerpen de ‘Gouden Label’ van Klassiek Centraal uitgereikt voor zijn hele oevre.  

Boekhandel Bechtle zal aanwezig zijn met (luister)boeken van Govert Jan Bach over het Weihnachtsoratorium, de Matthäus en Johannes Passion en over Luther en Bach.
 

Aanvang lezing 20.00 uur. Zaal open om 19.30 uur. 
Belangstellende niet-leden zijn tevens welkom. Zij betalen € 10,-.

  

 

  

Locatie:
Residentie de Roskam


Locatie

Residentie de Roskam
Locatie:
Residentie de Roskam

Omschrijving

Residentie de Roskam is het zalencomplex van Loetje Gorssel
Eigen ingang aan de zijkant (naast museum)
Hoofdstraat 26, 7213 CW Gorssel
Telefoon: 0575 -760199

  

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op Twitter Stuur een link van deze pagina per e-mail