Lange titel:
Lezing GKK: 'Een spannende zoektcht'

Wanneer:
donderdag 22 februari 2018
Waar:
Residentie de Roskam

Omschrijving

Carien van Hoogevest is op donderdag 22 februari 2018 te gast bij de Gorsselse Kunstkring. Zij houdt een lezing met de titel 'een spannende zoektocht' over de reconstructie van de originele Cuypers-decoraties van het Rijksmuseum, in het bijzonder die van de vloer in de Voorhal. Carien speelde daarbij als architectuurhistoricus een centrale rol. Haar broer Gijsbert was de restauratiearchitect tijdens het 10 jaar durende (2003-2013) verbouwproces; Cruz Y Ortiz waren de nieuwbouwarchitecten.

Carien v Hoogevest febr 17 1Carien van Hoogevest voor een afbeelding van het gereconstrueerde interieur van het Rijksmuseum (Foto Erma Prins)Pierre Cuypers' naam is vooral verbonden met het Rijksmuseum (1876-1885) en het Centraal Station (1881-1889) in Amsterdam. Carien illustreert haar verhaal met interessante beelden uit diverse archieven van het gedachtengoed en de schetsen van architect Cuypers die met het Rijks 'een kathedraal voor de kunst' wilde bouwen met een educatieve functie. In de jaren ‘70 van de vorige eeuw hakte architect Quist de terrazzovloeren zonder blikken of blozen uit de Voorhal omdat hij het Gesamtkunstwerk foeilelijk vond, net zoals men toen alles uit de 18de en 19de eeuw kitsch vond. In de visie van 2001 onder de titel ‘Voorwaarts met Cuypers’ wil men terugkeer van kleuren en herstel van het oorspronkelijke concept van het Rijksmuseum. Carien vertelt tijdens de lezing over het proces van haar onderzoek, de reconstructie en de uitvoering van het werk. De spannende zoektocht wordt geïllustreerd met vele beelden.

Carien van Hoogevest werkt momenteel aan mooie erfgoedprojecten zoals het Amstelhotel in Amsterdam, Paleis het Loo in Apeldoorn en de herbestemming van het Amsterdamse Huis van Bewaring tot Britisch School Amsterdam.

Aanvang lezing 20.00 uur. Zaal open om 19.30 uur. Belangstellende niet-leden zijn tevens welkom. Zij betalen € 10,-.
  

 

  

Locatie:
Residentie de Roskam


Locatie

Residentie de Roskam
Locatie:
Residentie de Roskam

Omschrijving

Residentie de Roskam is het zalencomplex van Loetje Gorssel
Eigen ingang aan de zijkant (naast museum)
Hoofdstraat 26, 7213 CW Gorssel
Telefoon: 0575 -760199

  

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op Twitter Stuur een link van deze pagina per e-mail