Lange titel:
Lezing Gorsselse Kunstkring: Symboliek in de kunst

Wanneer:
woensdag 20 maart 2019
Waar:
Residentie de Roskam

Omschrijving

Op woensdagavond 20 maart 2019 vertelt kunsthistorica Duttje Huitema bij de Gorsselse Kunstkring over ‘Symboliek in de kunst’.

Lezing
GKK Abraham vd TempelAbraham van den Tempel - David Leeuw en zijn familie, 1671 (Rijksmuseum)Vanaf de vroege beschaving maakte de mens groeps­portretten. Denkt u maar aan de afbeeldingen in de graf­kelders van de Egyptenaren. Of ‘De heilige Maagschap’ uit het atelier van Geertgen tot Sint Jans (1495). Een onbekende meester uit Lille vervaardigde eveneens een ‘Heilige Maagschap’. Rembrandt en Abraham van den Tempel schilderden een musicerend gezelschap; met een andere betekenis. 
Hoe is dit te verklaren? De leer van de symboliek kan u helpen dat raadsel op te lossen.
In een lezing met diverse voorbeelden van groeps­portretten laat kunst­historica Drs. Duttje Huitema u zien hoe fascinerend de symboliek in de schilderkunst is. U gaat op reis door de tijd, van de middeleeuwen tot heden en ontdekt de betekenis van zowel religieuze als wereldlijke kunstwerken.

Over de spreker
Duttje Huitema heeft een passie voor kunst en cultuur. Vanuit een achtergrond in het toerisme is zij op latere leeftijd kunstgeschiedenis gaan studeren. In 2011 studeerde zij af aan de Universiteit van Amsterdam op een onderzoek naar Vlaamse Wandtapijten uit de pre-renaissance. In dit onderzoek stond de opdrachtsituatie centraal, naast de kruisbestuiving die er heeft plaatsgevonden tussen Vlaamse ontwerpers en Italiaanse opdrachtgevers. Na het doctoraalexamen heeft Duttje in 2012 de Educatieve Master aan het ICLON te Leiden voltooid. 
Haar bureau LIA – Lady In Art werd in 2012 opgericht.

 
De lezing begint om 20.00 uur. De zaal is open om 19.30 uur.
Belangstellende niet-leden zijn welkom en betalen € 10. 
 

  • Informatie: 
  • Website Gorsselse Kunstkring

  

Locatie:
Residentie de Roskam


Locatie

Residentie de Roskam
Locatie:
Residentie de Roskam

Omschrijving

Residentie de Roskam is het zalencomplex van Loetje Gorssel
Eigen ingang aan de zijkant (naast museum)
Hoofdstraat 26, 7213 CW Gorssel
Telefoon: 0575 -760199

  

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op Twitter Stuur een link van deze pagina per e-mail