Lange titel:
Lezing Gorsselse Kunstkring: Het werk van architect Hubert-Jan Henket

Wanneer:
donderdag 25 april 2019
Waar:
Residentie de Roskam

Omschrijving

Op donderdagavond 25 april 2019 vertelt architectuurhistorica Jet Nijssen bij de Gorsselse Kunstkring over het werk van architect Hubert-Jan Henket.

In 2013 openden maar liefst drie musea van zijn hand hun deuren. Museum De Fundatie in Zwolle, het Fries Museum in Leeuwarden en het Stedelijk Museum in Den Bosch. Architect Hubert-Jan Henket (1940) was betrokken bij het Singer Museum in Laren, Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam en Teylers Museum in Haarlem.
Deze ‘museumarchitect’ weet als geen ander op ingetogen wijze oud met nieuw te verbinden. Bij Henket geen conceptuele, manifestachtige architectuur, maar een klassiek-moderne vormentaal, zoals de recent ontworpen centrale bibliothaeek in Deventer. Gezien deze reputatie is ‘het ei’ van Museum de Fundatie een spectaculaire uitzondering.
Hoe heeft deze architect zo’n belangrijke positie weten te veroveren in de Nederlandse architectuurpraktijk? Architectuurhistorica Jet Nijssen licht een tipje van de sluier op.
Hubert-Jan Henket studeerde in 1969 cum laude af bij Aldo van Eyck aan de afdeling Bouwkunde van de Technische Hogeschool Delft. In 1976 begon hij zijn eigen architectenbureau in Nederland. Intussen was hij ook betrokken bij architectuuronderwijs in Londen en was wetenschappelijk hoofd Renovatietechniek aan de T.H. Delft. Tevens was hij voorzitter van verschillende studiecommissies van de Stichting Bouwresearch en lid van de Rijkscommissie voor Monumenten. In 2005 droeg hij zijn architectenbureau over aan de huidige directie, maar hij was onlangs nog betrokken bij de renovatie van Paleis Huis ten Bosch. In mei 2013 publiceerde Hubert-Jan zijn boek ‘Waar Nieuw en Oud elkaar raken’, een pleidooi voor houdbare moderniteit in architectuur.

De lezing begint om 20.00 uur en vindt plaats in Residentie de Roskam (achter Restaurant Loetje, Hoofdstraat 26 te Gorssel). De zaal is open om 19.30 uur. Belangstellende niet-leden zijn welkom en betalen € 10. 

 

Locatie:
Residentie de Roskam


Locatie

Residentie de Roskam
Locatie:
Residentie de Roskam

Omschrijving

Residentie de Roskam is het zalencomplex van Loetje Gorssel
Eigen ingang aan de zijkant (naast museum)
Hoofdstraat 26, 7213 CW Gorssel
Telefoon: 0575 -760199

  

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op Twitter Stuur een link van deze pagina per e-mail