Lange titel:
Lezing Historische Vereniging De Elf Marken: ‘horigheid’

Wanneer:
donderdag 17 januari 2019
Waar:
Kerk Epse

Omschrijving

Horigen kleinOp donderdag 17 januari verzorgt Mirjam van Velzen in het kerkje van de Protestant­se Gemeente in Epse een lezing onder de titel ‘Horigheid: juk of zegen?’ 

Horigheid beschrijft een maatschappelijke toestand. In de Middeleeuwen en ook daar­voor en daarna waren horigen boeren die aan hun land verbonden waren zonder dit te bezitten. Ze hadden daar­bij ook bepaalde verplichtingen aan de land­bezitter. In de Middeleeuwen was vrijheid voor lang niet iedereen vanzelf­sprekend. 
Ook in de omgeving van Gorssel en Epse waren veel boeren horig aan een heer of kerk. Mirjam van Velzen zal uitleggen wat horig­heid hier heeft betekend. Wat hield dit precies in? Wat waren de rechten en plichten van deze horigen en hoe erg was het om ‘onvrij’ te zijn? 
Mirjam van Velzen is werkzaam bij het Regionaal Archief Zutphen. Ze studeer­de geschiedenis in Groningen en haar afstudeerscriptie had ‘Horigheid’ als onderwerp. 

De lezing vindt plaats in de protestantse kerk in Epse. De deuren gaan om 19.30 uur open en de lezing begint om 20.00 uur. Leden hebben gratis toe­gang en niet-leden betalen € 5. 

Locatie:
Kerk Epse


Locatie

Kerk Epse
Locatie:
Kerk Epse

Omschrijving

Kerk en dorpshuis 'De Opgang',  Lochemseweg 36, Epse
Locatie op Google Maps

  

  

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op Twitter Stuur een link van deze pagina per e-mail