Lange titel:
Lezing Triangulum: Neutrino's - van hypothese naar kosmische boodschappers

Wanneer:
donderdag 14 maart 2019
Waar:
Het Hart, Eefde

Omschrijving

Op donderdag 14 maart 2019 is er een lezing van de vereniging voor weer- en sterrenkunde 'Triangulum' met als onderwerp: Neutrino’s: van hypothese naar kosmische boodschappers.

Triangulum
TriangulumLogoTriangulum is een vereniging voor weer- en sterrenkunde. Er zijn een aantal werk­groepen actief en er zijn lezingen en excursies. Werk­gebied is de Steden­driehoek. Lezingen zijn in Het Hart in Eefde en in Apeldoorn. Die in Het Hart worden vermeld in de agenda van Gorssel.nl

De Lezing

StanProf. dr. Stan BentvelsenInleider is Prof. dr. Stan Bentvelsen, verbonden aan het Nikhef.

Neutrino’s zijn elementaire deeltjes die vrijwel ongestoord door ons universum schieten. Na de voor­spelling van hun bestaan eind jaren twintig van de vorige eeuw zijn ze twintig jaar later voor het eerst waar­genomen. Inmiddels is meer over deze spook­deeltjes bekend en spelen ze een onmisbare rol in het Standaard­model van elementaire deeltjes.
Tegelijkertijd zijn er nog veel vragen over het neutrino waarop we het antwoord niet weten, bijvoorbeeld zoiets simpels als “wat is hun massa?” en ook “gedraagt een anti-neutrino zich hetzelfde als een neutrino”? Neutrino’s spelen daarmee een sleutelrol in de fysica voorbij het Standaard­model.

Tijdens deze lezing zal Stan Bentvelsen de geschiedenis van ontdekkingen (gelardeerd met Nobelprijzen) over neutrino’s, en de huidige stand van zaken bespreken. Daarbij passeren toekomstige faciliteiten de revue om deze vragen over neutrino’s te kunnen beantwoorden. Op Nikhef ontwikkelen we apparatuur om neutrino’s in de Middellandse zee waar te nemen waardoor we ook beter kunnen zien waar neutrino’s in het universum worden geproduceerd.
  

Aanvang 19.30 uur. 
De toegangsprijs voor niet-leden is € 5,-

  

www.triangulum.nl

   

Locatie:
Het Hart, Eefde


Locatie

Het Hart, Eefde
Locatie:
Het Hart, Eefde

Omschrijving

Het Hart, Jolinkweg 2, 7211 DM Eefde
Locatie op Google Maps
Website van Het Hart

 

 

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op Twitter Stuur een link van deze pagina per e-mail