Lange titel:
Lezing De Elf Marken: de Velhorst

Wanneer:
woensdag 20 maart 2019
Waar:
Laren

Omschrijving

Velhorst kleinDe VelhorstHet jaarlijkse gezamenlijke evenement van het Historisch Genootschap Lochem-Laren-Barchem en de Historische Vereniging De Elf Marken Gorssel vindt dit jaar plaats op woens­dag 20 maart 2019 in Laren. Hendrik Schuring uit Laren houdt een presentatie met de titel: ‘Hoe maakt de mens een leefomgeving op Landgoed Velhorst’. Hoe maakt(e) de mens op het landgoed Velhorst, gelegen ten zuidoosten van Almen, een lee­fomgeving voor zichzelf en voor de bio­diversiteit? 

Begin negentiende eeuw drukte toenmalig eigenaar Van Löben Sels zijn stempel op het land­schap door de verbouwing van het uit de achttiende eeuw daterende landhuis en de boerde­rijen, de aanleg van het park en de aan­plant van bossen. De laatste eige­naar was een telg uit het geslacht Martens van Sevenhoven en hij liet de Velhorst in 1972 na aan Natuur­monumenten.
Het landhuis vormt samen met de tuinmanswoning, de schuur, de kas en boerderij Nie­boer een rustiek ensemble. Het is er goed toeven door de variatie in het land­schap met doorkijkjes en ver­gezichten en de eenvoud van het huis en de boerder­ijen. Het is een ideaal voor­beeld in de geschiedenis van de Gelderse Achter­hoek van wonen en werken in een gemeen­schap in feodaal verband. Laag, langs de oever van de Ber­kel, lag het hooi- en weiland. In de vorige eeuw is dat om­gekeerd. De boeren­erven liggen op de flanken van de rug niet ver van de hei. Dit kampen­landschap heeft een boeiende natuur- en cultuur­historie.
Nu de laatste twee pacht­boeren onlangs vertrokken zijn, laat Natuur­monumenten een natuur­ondernemer hun plaats innemen. Dit jaar zal de innovatieve pachter Arjen van Buuren een ‘natuurinclusief’ landbouw­bedrijf beginnen. Het landgoed krijgt daarmee en nieuw en ander per­spectief. Bloemrijke hooi- en weilanden met grazend vee keren terug. Op de kamp zijn ook, na een herstelperiode, kleurrijke graan­akkers te verwachten ter ver­sterking van de bio­diversiteit van dit unieke natuur­monument in ontwikkeling. Gaat de Berkel daar ook weer mean­deren?

De lezing vindt plaats in ‘zaal Stegeman, Dorpsstraat 1, 7245 AK in Laren en begint om 20.00 uur. Leden van beide genootschappen hebben gratis toegang en niet-leden betalen € 5.

Locatie:
Laren


Locatie

Locatie:
Laren

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op Twitter Stuur een link van deze pagina per e-mail