Lange titel:
Jaarvergadering De Elf Marken en lezing Tramlijn

Wanneer:
dinsdag 9 april 2019
Waar:
Tramstation

Omschrijving

Tramstation Gorssel kleinStoomlocomotief voor het tramstation Gorssel, omstreeks 1940Op dinsdag 9 april houdt de Historische Vereniging De Elf Marken haar jaarlijkse leden­vergadering. Na de ledenvergadering zal Hans Geerlink uit Gorssel zijn lezing over de Stoom­tram Zutphen-Deventer, die in 2016 onder grote belangstelling in Eefde gehouden werd, herhalen. Hans Geerlink is een van de auteurs van het boek ‘Stoomtram Zutphen-Deventer 1926-1945’, dat in november 2016 bij de Historische Vereniging De Elf Marken is verschenen. 

De tramlijn Zutphen-Deventer en het tramstation in Gorssel hebben een boeiende geschiede­nis, die aan de hand van de bevindingen van veel archiefonderzoek, verslagen uit oude kranten en tal van oude foto’s tot leven komt. De resultaten van het onder­zoek passeren de revue, waarbij enkele unieke film­beelden te zien zullen zijn. Ook wordt ingegaan op de bouw van het tram­station en de nog zichtbare restanten van de oude tram­lijn. 
Het tramtijdperk startte in Nederland rond 1880 en leidde tot de aanleg van veel zogenaam­de streektram­lijnen. Die dienden niet alleen voor reizigersvervoer, maar ook voor goederen­vervoer. In 1885 werd een eerste plan gemaakt voor een stoomtram tussen Zutphen en Deventer, via Eefde, Gorssel en Epse. Maar het zou tot 1926 duren voordat die tram en het tram­station er uiteindelijk kwamen. De redenen van die lange aanloop­periode klinken heel modern: te weinig geld, gekrakeel tussen belanghebbenden, andere prioriteiten. 
Toen de tram in 1926 begon te rijden, liep eigenlijk het tramtijd­perk al een beetje op zijn eind: autobus en vrachtauto hadden hun intrede gedaan en snoepten steeds meer klandizie af van de tram. Toch heeft de tram tussen Zutphen en Deventer met horten en stoten nog tot 1945 gereden. 

De lezing begint om 20.15 uur; voorafgaand aan de lezing is de jaarlijkse ledenvergadering, die om 19.30 uur begint. Leden hebben gratis toegang, niet-leden betalen € 5.

Locatie:
Tramstation


Locatie

Tramstation
Locatie:
Tramstation

Omschrijving

Tramstation, Van der Capellenlaan 4, 7213 AG Gorssel
Het Tramstation ('tramhuisje') is in gebruik als werk- en
archiefruimte van de Historische Vereniging De Elf Marken
Locatie op Google Maps

 

 

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op Twitter Stuur een link van deze pagina per e-mail