Lange titel:
Lezing GKK: Monet & het Impressionisme

Wanneer:
donderdag 17 oktober 2019
Waar:
Residentie de Roskam

Omschrijving

Karin Haanappel kleinKunsthistorica Karin HaanappelOp donderdagavond 17 oktober vertelt kunsthistorica Karin Haanappel bij de Gorsselse Kunst­kring over leven en oeuvre van kunstschilder Claude Monet. Uiteraard is er aandacht voor de kleurrijke tuinen van Monet in Giverny, zijn woon- en werk­plaats. Op een haast obsessieve manier heeft de kunstenaar zich over­gegeven aan licht en kleur. Echter: weinig mensen weten van de hulp de hij hierbij heeft gekregen van zijn stief- en schoon­dochter Blanche Hoschedé-Monet (1865-1947). Als jong meisje was zij al diep onder de indruk van Monets werk­wijze en wilde niets liever dan, net als hij, kunnen toveren met kleur. Door een samenloop van omstandig­heden groeide zij op in de wereld van Monet en kon zij aan zijn zijde de kneepjes van het vak leren. Hierdoor werd zij niet alleen zijn rechter­hand, maar kan een volwaardig impressioniste genoemd worden.

Karin Haanappel studeerde aan de Universiteit Utrecht onder meer kunst- en cultuurgeschiedenis. Zij doceerde er later en werd oprichtster van het Instituut voor Vrouwelijke Kunst­geschiedenis, over welk onderwerp zij publiceerde. “Mijn missie is een egalitaire kunstgeschiedenis uit te dragen. Een kunstgeschiedenis waar mannelijke kunstenaars op gelijk­waardige voet staan met vrouwelijke kunstenaars. Een kunstgeschiedenis die start met de vroegste kunstuitingen van de moderne mens in prehistorische tijden toen er nog balans was. Zolang wij deze kennis niet hebben, kan deze ook niet tot voorbeeld dienen. Met als gevolg dat we een gekleurd geschiedenis­beeld voorgeschoteld krijgen. Het is de hoogste tijd om het verleden in het juiste perspectief te beschouwen zodat we naar een toekomst in balans kunnen groeien!”

De lezing begint om 20.00 uur en vindt plaats in Residentie de Roskam (achter Restaurant Loetje, Hoofdstraat 26 te Gorssel). De zaal is open om 19.30 uur. Belangstellende niet-leden zijn welkom en betalen € 10. Informatie: .

Locatie:
Residentie de Roskam


Locatie

Residentie de Roskam
Locatie:
Residentie de Roskam

Omschrijving

Residentie de Roskam is het zalencomplex van Loetje Gorssel
Eigen ingang aan de zijkant (naast museum)
Hoofdstraat 26, 7213 CW Gorssel
Telefoon: 0575 -760199

  

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op Twitter Stuur een link van deze pagina per e-mail