Lange titel:
Lezing Triangulum: Reis naar het middelpunt van de aarde

Wanneer:
donderdag 21 november 2019
Waar:
Het Hart, Eefde

Omschrijving

Op donderdag 21 november 2019 organiseert de Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde "Triangulum" een lezing met als onderwerp: Reis naar het middelpunt van de aarde. 

Triangulum
TriangulumLogoTriangulum is een vereniging die zich bezig houdt met het verbreiden van kennis over weer- en sterrenkunde in populair-wetenschappelijke zin. Dat gebeurt o.m. door het organiseren van voordrachten, werkgroepen en excursies. De vereniging is actief in het gebied van de stedendriehoek Apeldoorn, Deventer en Zutphen. Lezingen in Het Hart in Eefde worden vermeld in de agenda van Gorssel.nl.

De Lezing
WimFoto 001 kleinWim van WestrenenSpreker is Prof. dr. W. van Westrenen van de Vrije Universiteit Amsterdam.
Processen die zich afspelen op grote diepte in de Aarde kunnen grote effecten hebben aan het aard­oppervlak. Plaat­bewegingen, gerelateerd aan convectie­stromen in de mantel, veroorzaken aard­bevingen en vulkanisme. Stromingen in vloeibaar ijzerrijk metaal in de aardkern, meer dan 3000 kilometer onder onze voeten, leiden tot het aard­magnetisch veld. De diepe Aarde is onbereik­baar: het diepst geboorde gat reikt tot een kilometer of 12 wat een fractie is van de afstand naar het midden van de Aarde (6300 km).
Daarom moet veel van onze kennis over het diepere inwendige van de Aarde afgeleid worden uit de resultaten van laboratorium­experimenten bij hoge druk en temperatuur.
Deze experimenten vertellen ons onder andere bij welke temperatuur en druk (dus op welke diepte) welke mineralen stabiel zijn, en waar in de Aarde magma kan worden gevormd. Ook kunnen fysische eigenschappen zoals de dichtheid en viscositeit van mineralen en magma experimenteel gemeten worden. Experimentele data worden met succes gecombineerd met informatie uit de seismologie. Seismologen maken gebruik van het feit dat aardbevings­golven zich door het inwendige van de Aarde voortbewegen met een snelheid die afhangt van de gesteente-eigenschappen om nauwkeurige drie dimensionele tomografische kaarten van het binnenste van de Aarde te construeren.

In deze lezing geeft de spreker een beknopt overzicht van de belangrijkste experimentele en seismologische technieken. Hij laat zien hoe deze recentelijk gebruikt zijn om meer licht te werpen op de dynamische kern-mantelgrens op zo’n 2900 km diepte en een verband suggereren tussen de diepste delen van de mantel en vulkanisme aan het oppervlak.

Over de spreker:
Wim van Westrenen studeerde geochemie aan de Universiteit Utrecht. Na promotie-onderzoek in Bristol (UK) en postdoctorale posities aan het Carnegie Institute for Science (USA) en ETH Zurich (Zwitserland) keerde hij in 2005 terug naar Nederland voor een stafpositie bij de Afdeling Aardwetenschappen aan de Vrije Universiteit.
In 2013 werd hij benoemd tot hoogleraar Planetaire Evolutie. Zijn onderzoek richt zich op het bepalen van de eigenschappen van mineralen en magma bij hoge druk en temperatuur en hun effect op de evolutie van rotsachtige planeten, de Maan en exoplaneten.

   

Aanvang 19.30 uur. 
De toegangsprijs voor niet-leden is € 5,-

  

www.triangulum.nl

   

Locatie:
Het Hart, Eefde


Locatie

Het Hart, Eefde
Locatie:
Het Hart, Eefde

Omschrijving

Het Hart, Jolinkweg 2, 7211 DM Eefde
Locatie op Google Maps
Website van Het Hart

 

 

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op Twitter Stuur een link van deze pagina per e-mail