Lange titel:
Lezing De Elf Marken: ds. Pasma

Wanneer:
donderdag 21 november 2019
Waar:
Harfsen

Omschrijving

Pasma klein

Op donderdag 21 november verzorgt Gerrit Ruiterkamp in Harfsen een lezing over ds. G. A. Pasma. Zijn betrokken­heid bij ds. Pasma komt voort uit het feit Gerrit in Almen geboren is, door ds. Pasma werd gedoopt en later zelf ook predikant is geworden. 

Ds. Gerard Anne Pasma kwam september 1942 vanuit Zeerijp naar de Hervormde Gemeente Almen-Harfsen en werd op 6 oktober 1944 gearres­teerd. Hij had zich openlijk verzet tegen het werken bij de Todt en volgens een sympathisant van het nationaal-­socialisme bezondigde hij zich aan ‘gal uitspuwen tegenover catechisan­ten op alles wat op nationaal-socialisme leek.’

In de lezing komen zijn gang naar KZ Wöbbelin, via de gevangenis van Zutphen en kamp Amers­foort, en zijn sterven daar aan de orde. KZ Wöbbelin was niet bedoeld als vernietigings­kamp maar werd dat in feite wel. Een overleven­de, Theo te Brake, adjudant van de Marechaus­see in Gorssel, heeft later verteld over de rol die ds. Pasma in het kamp speelde. Verder komt de bevrijding van het kamp, met film­beelden van het Amerikaanse leger, aan de orde en de bezoeken aan herdenkingen van de bevrijding. In hetzelfde kamp is ook Gerrit Slagman om­gekomen.

De lezing vindt plaats ’Ons Gebouw’ in Harfsen, Reeverweg 3, 7217 TA. De deuren gaan om 19.30 uur open en de lezing begint om 20.00 uur. Leden hebben gratis toegang en niet-leden betalen € 5. 

Locatie:
Harfsen


Locatie

Locatie:
Harfsen

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op Twitter Stuur een link van deze pagina per e-mail