Lange titel:
Lezing GKK: Valentijn Carbo van Hendrick de Keyser over 500 jaar woongeschiedenis

Wanneer:
donderdag 16 januari 2020
Waar:
Residentie de Roskam

Omschrijving

De eerder voor 16 januari aangekondigde lezing door Joop van Velzen bij de Gorsselse Kunstkring kan niet doorgaan wegens ziekte van de spreker. In plaats daarvan is er een lezing '500 jaar woongeschiedenis' van Valentijn Carbo van Hendrick de Keyser. 

Hendrick de Keyzer
ValentijnCarboValentijn CarboLang niet iedereen is bekend met het werk van Vereniging Hendrick de Keyser. Toch vierde zij in 2018 alweer haar 100-jarige jubileum. Valentijn Carbo geeft een toelichting op het werk van de Vereniging, die vernoemd is naar de beroemde 17e-eeuwse Amsterdamse bouw­heer Hendrick de Keyser. Deze werd opgericht in een periode, toen in Amsterdam veel waardevolle bouw­werken werden gesloopt. Het oogmerk is het behouden van waardevolle Nederlandse architectuur, in heel Nederland. De Vereniging tracht dit te bereiken door panden aan te kopen, te restaureren en vervolgens te verhuren. Verkregen gebouwen blijven dus in bezit. Die formule is sinds 1918 onveranderd. 

Inmiddels heeft ‘Hendrick de Keyser’ meer dan 425 panden in eigendom. Dit unieke bezit breidt zich nog steeds uit. Er wordt gestreefd naar een collectie oude gebouwen die representatief is voor de Nederlandse bouwkunst door de eeuwen heen. Tot nu toe waren de deuren van deze huizen nagenoeg gesloten, maar met het ambitieuze plan om de komende jaren 35 ´Museumhuizen´ te openen, kan vanaf nu iedereen een kijkje nemen in de keuken én andere vertrekken. Zo valt er steeds iets nieuws te ontdekken en te leren van huis tot huis, van een wintertuin tot een knechtenkamer, van een drijvende kelder tot een hangkamer.

Valentijn Carbo
Valentijn Carbo (1988) studeerde architectuurgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht met als specialisatie historische binnenruimtes. Hij was twee jaar conservator van het Museum Van Loon en is sinds 2016 onderzoeker bij de Vereniging Hendrick de Keyser. Hij is ook gids bij de vereniging een leidt bezoekers door het Koninklijk Paleis Amsterdam. Valentijn Carbo is soms ook te zien in de TV-serie BinnensteBuiten op NPO2.

   

   

Locatie:
Residentie de Roskam


Locatie

Residentie de Roskam
Locatie:
Residentie de Roskam

Omschrijving

Residentie de Roskam is het zalencomplex van Loetje Gorssel
Eigen ingang aan de zijkant (naast museum)
Hoofdstraat 26, 7213 CW Gorssel
Telefoon: 0575 -760199

  

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op Twitter Stuur een link van deze pagina per e-mail