Lange titel:
Lezing GKK: Mode en Kunst

Wanneer:
woensdag 12 februari 2020
Waar:
Residentie de Roskam

Omschrijving

Op woensdagavond 12 februari vertelt kunsthistoricusCarien Kanters fotograaf Mr. N. Konno kleinCarien Kanters (foto N. Konno) Carien Kanters bij de Gorsselse Kunst­kring hoe mode door de eeuwen heen is verbonden met kunst. 
Mode valt onder de toegepaste kunsten en is ook altijd een afspiegeling van de grote kunst­stromingen van zijn tijd. In de gotiek waren de kerk­torens spits en de schoenen puntig, in de rococo waren de meters wijde rokken van Marie Antoinette net zo over­dadig versierd als de architec­tuur. Na het kubisme van Picasso verschijnt de rechte lijn van Chanel in de mode van de jaren ’20. 
Extremen zijn daarbij van alle tijden. Koning Hendrik VIII overdreef zijn mannelijk­heid nogal, terwijl hij zijn benen wel in witte zijden kousen hees. De Franse koningen droegen enorme pruiken, en de super strakke korset­ten van eind 19e eeuw deden vrouwen flauw­vallen. Kunstenaars gebruikten mode ook om mensen in een bepaalde tijd en cultuur te plaatsen; Rembrandt gaf zijn bijbelse figuren een Renaissance­pak aan om er antiek uit te zien, terwijl de impressionisten de nieuwste mode juist gebruikten om moderni­teit te tonen. Tegenwoordig zijn ontwerpers zoals Viktor&Rolf of Iris van Herpen soms meer kunstenaars dan kleding­makers. Je kunt het niet altijd aan, maar mooi is het wel! 

Carien Kanters doceert aan de Vrije Academie, is rondleider in het Rijks­museum Amsterdam en heeft als specialisatie Kostuum­geschiedenis. Zij vertelt met enthousiasme en humor en draagt haar vak­kennis begrijpelijk en aantrekkelijk over.

De lezing begint om 20.00 uur en vindt plaats in Residentie de Roskam (achter Restaurant Loetje, Hoofdstraat 26 te Gorssel). De zaal is open om 19.30 uur. Belangstellende niet-leden zijn welkom en betalen € 10. Reserveren is niet mogelijk. Jongeren onder de 18 hebben gratis toegang.

Locatie:
Residentie de Roskam


Locatie

Residentie de Roskam
Locatie:
Residentie de Roskam

Omschrijving

Residentie de Roskam is het zalencomplex van Loetje Gorssel
Eigen ingang aan de zijkant (naast museum)
Hoofdstraat 26, 7213 CW Gorssel
Telefoon: 0575 -760199

  

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op Twitter Stuur een link van deze pagina per e-mail