Lange titel:
Lezing Wilde bijen

Wanneer:
donderdag 5 maart 2020
Waar:
Stayokay Gorssel

Omschrijving

Hommel kleinHommel op RudbeckiaDe afdeling Gorssel van de Nederlandse Bijenhoudersvereniging nodigt leden, begunstigers en overige belang­stellenden uit voor een lezing over Wilde Bijen door Pieter van Breugel op 5 maart 2020.
Pieter van Breugel is auteur van de ‘Basisgids wilde bijen’, verschenen bij de KNNV-uitgeverij. Ook schreef hij het boek ‘Gasten voor bijen­hotels’. Hij is expert en autoriteit op het gebied van de wilde bijen en hun voorkomen in een voor hen geschikte woon­omgeving.

In Nederland komen, naast de bekende honingbij, meer dan driehonderd soorten bijen voor. We noemen ze wilde bijen omdat ze hier in­heems zijn, dus ‘in het wild’ voorkomen. De ruim twintig soorten hommels worden ook tot de wilde bijen gerekend. Zij vormen volken met vele dieren in één nest. De meeste inheemse bijen doen echter alles alleen en heten daarom solitaire bijen. Omdat ze niet steken of lastig zijn, zijn de meeste on­bekend, terwijl je er - als je goed in je eigen omgeving kijkt - toch wel enkele kunt aantreffen, variërend ter grootte van ongeveer een mier tot aan de hommels. Vele van deze soorten zijn gespecialiseerd op bepaalde planten (sommige zelfs op één soort) en worden sterk bedreigd door de negatieve invloed van de mens op de flora.
De soorten solitaire bijen worden vaak genoemd naar hun uiterlijk of gedrag. Zo zijn er zand­bijen, koekoeks­bijen, metsel­bijen, masker­bijen, behangersbijen, wol­bijen, bloed­bijen en zijde­bijen.
Pieter van Breugel houdt zich al jaren bezig met het bestuderen van deze dieren en het aanbieden van nest­gelegenheid. Uit zijn ervaring puttend en aan de hand van werkelijk unieke opnames, zal hij de bezoekers van de lezing een wonderlijke insecten­wereld voortoveren. Geïnspireerd en verrijkt door zijn enthousiaste verhaal zal de bezoeker huis­waarts keren, in het besef dat ook in onze directe omgeving juweeltjes van dieren een wonderlijk leven leiden.­

De lezing vindt plaats op 5 maart 2020 bij StayOkay ‘de Kleine Haar’, Dortherweg 34, Kring van Dorth, en begint om 20.00 uur. De kosten bedragen € 6 p.p. (consumptie bij binnen­komst en in de pauze inbegrepen). Aanmelden is gewenst via .

Locatie:
Stayokay Gorssel


Locatie

Stayokay Gorssel
Locatie:
Stayokay Gorssel

Omschrijving

Stayokay Gorssel 'de Kleine Haar'
Dortherweg 34, 7216 PT Kring van Dorth
Telefoon 0573-431615
Locatie op Google Maps
Website

  

  

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op Twitter Stuur een link van deze pagina per e-mail