Naar de overkant van de IJssel

Het 'Dommerholtsveer' Gorssel-Wilp is nu niet in de vaart. Het veer is van half april t/m de herfstvakantie in bedrijf.

  
Met het veer over de IJssel komt u vanuit Gorssel in een fraai gebied van de uiterwaarden van de IJssel. De dijken zijn er toegankelijk en er zijn wandelmogelijkheden met overstapjes bij hekken. Bijzonder is de middeleeuwse Bomendijk, die nog steeds de functie van winterdijk heeft en waarover het prachtig wandelen is (zie onder). 
Aan de overkant, ongeveer 700 meter van het veer vindt u café, restaurant en museum van oude landbouwwerktuigen De Kribbe (
Website). 

Veer CarlaKistemakerMet het veer over de IJssel komt u in een fraai gebied van uiterwaarden met wandel- en fietsmogelijkheden.
Foto: Carla Kistemaker
Vanaf De Kribbe fietst u over de rustige weg in 5 km naar Deventer. Gewoon de dijk en de IJssel volgen. Als u in Deventer de Wilhelminabrug neemt bent u direct bij de Bergkerk en het historische Bergkwartier met o.m. de sfeervolle Walstraat met z'n vele leuke winkels, boetiekjes en galerieën. Via het veer, een paar honderd meter verderop, komt u uit bij de Lebuineskerk aan de andere kant van het centrum. Alles op loopafstand. De fiets kan mee op het pontje, maar kan ook prima daar achterblijven.

Ook kunt u vanaf De Kribbe via een afwisselende route naar Zutphen fietsen. Zie hieronder de beschrijving van het ‘Rondje IJssel en Zutphen’. 

Gorssel.nl heeft een fraaie wandelroute gemaakt die o.a. over de middeleeuwse Bomendijk van Wilp naar Voorst gaat. Meer daarover en beschrijving daarvan op deze pagina.  

Twee kilometer zuidelijk van De Kribbe, bij fietsknooppunt 49, kunt u de 'Voorstroute' oppikken, een fietsroute van 43 km van de ANWB. De route gaat door het buitengebied van de gemeente Voorst, door rustieke dorpjes, over weilanden en landgoederen en komt langs historische graan- en watermolens.
Beschrijving van deze route in pdf (bron: ANWB)

SlotNijenbeek 280px

SlotNijenbeek archief

Bron foto's en meer informatie:
www.denijenbeek.nl 

Ruïne van slot De Nijenbeek

Aan de overzijde van de IJssel in het fraaie landgoed De Poll staat de ruïne van De Nijenbeek. U komt er langs als u vanaf het veer naar Zutphen fietst of de Voorstroute volgt. Van het slot met aanbouwen en bijgebouwen rest nu nog slechts de vierkante toren. Die is in april 1945 vanaf de Gorsselse kant zwaar beschoten door de geallieerden om de Duitsers die het in gebruik hadden te verjagen. De ruïne is sindsdien niet meer hersteld of opgebouwd.

Het slot wordt voor het eerst vermeld in 1266 en werd vooral bekend door de gevangenschap in 1364 van 'vette hertog' Reinoud van Gelre. Zijn broer Eduard had hem tijdens een slag verslagen en in het slot opgesloten. Daar kreeg hij volgens een legende zo goed te eten, dat hij niet meer door de deuren van De Nijenbeek paste en de deursponningen zelfs verwijderd moesten worden om de dikke hertog uit zijn benarde positie te kunnen bevrijden.

Het prachtige landgoed De Poll met de slotruïne is eigendom van barones Antoinette van Lynden, die het in 1991 erfde van Jonkheer mr. F.J.C. Schimmelpenninck.

De ruïne is onlangs gerenoveerd om verder verval te voorkomen. Wandelend of met de fiets kunt u er dichtbij komen, maar de ruïne zelf is niet vrij toegankelijk. Vanaf 1 juli 2017 zijn op afspraak kleine groepen met een gids gedurende een beperkte periode van het jaar mogelijk. 
 

RondjeZutphen2017 325x400pxKlik op de afbeelding voor een vergroting. Kaartje overgenomen van www.route.nl Ga naar www.route.nl/routeplanner, vul Gorssel in bij de plaats en maak uw eigen route.

Rondje IJssel en Zutphen

Dit rondje is een mooie route met veel fietspaden en rustige wegen (behalve stukje in Zutphen) van totaal 27 km. U kunt dit uitstekend combineren met een bezoek aan de historische binnenstad van Zutphen.
Let op: alleen mogelijk in de periode dat het veer Gorssel-Wilp vaart; zie hieronder. 

De route is eenvoudig te volgen met de bewegwijzering van het fietsknooppunten­netwerk. De tocht begint in Gorssel bij knooppunt 27 op de kruising van de Deventerweg (N348) en de Elfuursweg/ Veerweg. Volg de bordjes naar knooppunt 17 en u gaat met het veer (zie vaartijden hieronder) de IJssel over. Daarna eenvoudig de volgende nummers volgen: 49 (tussen 49 en 37 bij de scherpe bocht ligt Slot Nijenbeek), 37, 35, 36, 1, 10 (Zutphen ), 40, 98, 96, 34 (voormalig ooievaarsdorp) en 27.

Iets voor knooppunt 49 zit een boerderijwinkel met in het seizoen heerlijk fruit, vooral kersen en pruimen. Als u bij knooppunt 37 even richting de provinciale weg (N345) rijdt ziet u daar de bekende bakker en koffieschenkerij Bril (zondag gesloten).  

 

Vaartijden en tarieven van het veer

Het 'Dommerholtsveer' over de IJssel is in de vaart van half april t/m de herfstvakantie. 
Vaartijden zijn dan dagelijks van 9.30 tot 18.00 uur met uitzondering van Hemelvaartsdag, 10 mei,  dan van 8.00 tot 18.00 uur. Reken op laatste afvaart om 17.45 uur. 
Bij zeer laag of hoog water van de IJssel is het veer mogelijk uit de vaart is. Dat wordt gepubliceerd op Gorssel.nl, op deze pagina e/o als nieuwsbericht.

Volwassenen enkele reis € 1,30
Kinderen enkele reis € 0,70 (5 tot en met 12 jaar)
10 rittenkaart volwassenen € 9,00
10 rittenkaart kinderen € 5,00
Fietsen en snorfietsen mogen gratis mee. Brommers zijn niet toegestaan.

Telefoon: 053-4307251  (Van der Velde B.V.)
  

   

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op TwitterStuur een link van deze pagina per e-mail