Rond Pasen nieuw Lochems college?

Gepost in Nieuws

Drie weken geleden, op 19 maart 2014, waren er gemeenteraads-verkiezingen. Hoe staat het met de vorming van een nieuw college?
Gorssel.nl ging op onderzoek uit en sprak met Hamp Harmsen, fractievoorzitter van D66, winnende partij in Gorssel.
“We zijn er vermoedelijk met Pasen wel uit.”

De winnaars
Gemeentebelangen en D66 wonnen ten koste van PvdA en VVD. Die verschuivingen waren niet zo groot als landelijk het geval was, maar hebben wel invloed op de coalitievorming. Inmiddels is bekend dat Gemeentebelangen een coalitie wil vormen met D66 en CDA. Op de website van de gemeente Lochem staat: “Gezamenlijk willen deze partijen een stabiel college vormen dat in staat zal zijn om de zware taak die rust op het gemeentebestuur op een verantwoorde wijze uit te voeren.” Als informateur treedt op Helmi Huijbregts-Schiedon, die gedurende de laatste maanden van 2013 waarnemend burgemeester van de gemeente Lochem was.

Wandelgangen
Gorssel ligt ver van de gemeentelijke ‘wandelgangen’, de Lochemse editie van ons regionale dagblad De Stentor wordt in Gorssel niet bezorgd en de Zutphense editie meldt weinig over de Lochemse collegevorming. Reden voor Gorssel.nl om contact te zoeken met een van de onderhandelende partijen. D66, met ruim 24% van de stemmen de grootste partij in Gorssel, licht bij monde van fractievoorzitter Hamp Harmsen een tipje van de sluier op.

GB, CDA en D66
Hamp Harmsen: “Gemeentebelangen heeft D66 en het CDA uitgenodigd voor verkennende gesprekken. Gebleken is dat er voldoende programmatische overeenkomsten zijn om tot overeenstemming te komen.”
En verder: “Er komen veel nieuwe taken op de gemeente af, met name in het sociale domein (Jeugdzorg, de Wet maatschappelijke ondersteuning en de Participatiewet). De bedoeling is dat dit takenpakket onder de wethouders wordt ‘verdeeld’. Er komt dus geen wethouder alleen voor het sociale domein”.

Drie wethouders
Naar verluidt wordt het aantal wethouders beperkt tot drie. Dat levert voor de gemeentefinanciën een besparing op. Maar ook was er bij de gesprekspartners geen overeenstemming over de keuze voor een vierde coalitiepartner.
Jan Kottelenberg (CDA) wil graag doorgaan als wethouder, maar wel met een andere invulling van zijn portefeuille, voor Gemeentebelangen is een kandidaat beschikbaar uit Lochem en D66 ziet in een ambtenaar die werkzaam is bij de gemeente Deventer een goede kandidate.
Harmsen verwacht rond Pasen een definitief akkoord.

Gorssel.nl houdt de vinger aan de pols.

Gorssel.nl
10 april 2014

 

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op TwitterStuur een link van deze pagina per e-mail