Dorpsgenoot schrijft boek over oorlogsmisdadiger Pieters

Gepost in Nieuws

Historicus en Gorsselnaar Stijn Wiegerinck schreef een boek over oorlogsgebeurtenissen aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, die zich deels in Brummen afspeelden. Het boek – met een verhaal dat zowel interessant als gruwelijk is – is te koop in de boekhandel (en natuurlijk bij Bechtle).

Wiegerinck Commando Pieters Omslag325px69 jaar geleden,  begin april 1945, reed een Duitse motor met zijspan door de Hoofdstraat van Gorssel. In de bak zat de commandant van een dertig man sterke SS-eenheid. Hij en de bestuurder kwamen uit Deventer en waren op weg naar Zutphen. Ze reden tegen de stroom in; de meeste Duitse troepen trokken van Zutphen naar Deventer, op de vlucht voor de Canadezen die langs de oostkant van de IJssel naar het noorden oprukten en de Duitsers in Zutphen en Deventer probeerden in te sluiten.  

De officier in de zijspan bak was een Nederlander: Hans Pieters. Een paar dagen eerder waren hij en zijn vooral uit Nederlanders bestaande eenheid bij Hardenberg Nederland binnengekomen.  Ze waren getraind om in vijandelijk gebied direct achter het front tanks uit te schakelen. Aangekomen in Ommen was Pieters zijn mannen vooruit gereisd om een geschikte plek te vinden om tussen de linies door te glippen. Dat mislukte, daarvoor ging de Canadese opmars veel te snel.

In Hoven bij Zutphen liep Pieters de plaatselijke SD-chef Ludwig Heinemann tegen het lijf. Die had dringend versterking nodig om een verzetsgroep in Brummen op te rollen. Zou dat wat voor de eenheid van Pieters zijn? Pieters voelde er wel voor en nadat de SS-leiding het plan had goedgekeurd, nam hij zijn intrek op kasteel Groot Engelenburg in Brummen. Een paar dagen later volgden zijn manschappen.

Daar en later in Loosdrecht begingen zij misdrijven die door de naoorlogse rechters de gruwelijkste werden genoemd die zij onder ogen hadden gehad. Vier SS’ers hoorden de doodstraf tegen zich eisen. Alleen Pieters werd uiteindelijk geëxecuteerd. Hij is de laatste Nederlandse oorlogsmisdadiger die de kogel kreeg.

Dorpsgenoot Stijn Wiegerinck vond in het Nationaal Archief Pieters’ levensverhaal, de getuigenissen van medeverdachten en van zijn slachtoffers. Hij verwerkte het tot Het commando-Pieters, Hollandse SS’er in Brummen en Loosdrecht, april-mei 1945. Het ligt nu in de boekwinkel.


Gorssel, 10 april 2014

aa 

 

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op TwitterStuur een link van deze pagina per e-mail