Kunstwerk ‘De Elf Marken’ onthuld bij het Tramstation

Gepost in Nieuws

Maar liefst elf personen trokken op vrijdag 11 april met vereende krachten aan vier touwen om plastiek ‘De Elf Marken’ te onthullen. Op de nieuwe plek aan de Van der Capellenlaan naast het Tramstation, verenigingsgebouw van Historische Vereniging De Elf Marken, komt het kunstwerk uitstekend tot z’n recht. Detail: Het kunstwerk staat nu wèl in de juiste richting.

Niet passend bij museum
Kunstwerk11MarkenKL2Voorzitter van de Historische Vereniging De Elf Marken, Willy Holtslag. Klik op de foto voor vergroting en meer afbeeldingen.Het merendeel van de Gorsselse bevolking is bekend met het kunstwerk. Je liep er altijd langs wanneer je een nieuw paspoort of rijbewijs bij het gemeentehuis moest halen; het plastiek van kunstsmid Willem Jonkers stond al sinds 1988 pal voor de hoofdingang.
Zoals bekend werd het gemeentehuis gekocht door de heer Melchers, met de bedoeling om er het Museum voor Modern Realisme te vestigen. Toen bleek dat architect Van Heeswijk had bepaald dat het plastiek niet bij het museumcomplex zou worden gehandhaafd, werd de toekomst van het kunstwerk uiterst ongewis.

Het resultaat telt
Het zou wat ver voeren om iedereen te noemen die zich heeft ingespannen om de verplaatsing en heroprichting van het plastiek mogelijk te maken. Maar zoals Elf Marken voorzitter Willie Holtslag in haar openingstoespraak zei: het resultaat telt. Toch noemde zij enkele namen van enkele mensen die belangrijk waren bij de totstandkoming: de heer Melchers, vertegenwoordigd door museumdirecteur operations Uijterwaal; de gemeente Lochem, vertegenwoordigd door burgemeester van ’t Erve en wethouder Bussink. Ook aannemer Koopman, de heer Nijsing en bestuurslid aannemer Hietbrink waren onmisbaar bij de uitvoering van het karwei.

Elf Marken werd Gorssel
Kunstwerk11MarkenKL5De oorsprong van de voormalige gemeente Gorssel is te vinden in de elf Marken. Een Marke is een gemeenschappelijk grondgebied waarvan de eigenaren van de  boerderijen in het aanliggende buurtschap de gebruiksrechten hebben. De Marken in dit gebied werden toebedeeld aan elf buurtschappen, die later zijn opgegaan in de gemeente Gorssel. De namen van sommige Marken worden nu nog gebruikt, denk bijvoorbeeld aan Eefde, Harfsen, Almen, Epse en natuurlijk Gorssel.

Markepalen nu in de juiste richting
Ter gelegenheid van de opening van het ‘nieuwe’ deel van het gemeentehuis in 1988, kreeg de Gorsselse kunstsmid Wim Jonkers de opdracht om een kunstwerk te vervaardigen dat buiten, voor de ingang geplaatst zou worden. Het symboliseerde de elf Markepalen die vroeger de begrenzing van de verschillende Marken vormden en werd geplaatst op een plattegrond van de gemeente. Het was de bedoeling dat de palen van het kunstwerk in de richting van de verschillende Marken zouden wijzen. Door diverse oorzaken ging het bij de plaatsing niet helemaal goed; een behoorlijke ‘miswijzing’ was het resultaat. Op de nieuwe locatie aan de Van der Capellenlaan is goed op het kompas gekeken, zodat de richting van de verschillende Markepalen nu wèl klopt.

Tentoonstelling werk kunstsmid Wim Jonkers
Kunstwerk11MarkenKL9Aansluitend aan de onthulling van het plastiek, werd de tentoonstelling ‘Ode aan Wim Jonkers' in het Tramstation geopend. Jonkers, een internationaal bekend kunstsmid, werd in 1948 in Joppe geboren en leerde het smidsvak van zijn vader in de smederij aan de Elfuursweg. Later ging hij werken in Diepenheim en Deventer. Hij kreeg opdrachten van onder meer Paleis het Loo, Paleis Soestdijk, Monumentenzorg en bedrijven zoals RABO en Philips. Hij smeedde ook een harnas, dat nog steeds in de ridderzaal van het Holtense hotel ’t Lösse Hoes staat. Hij beschouwde het gouden sierhek aan de tuinkant van Paleis Het Loo als zijn meesterwerk. Wim Jonkers overleed in 2009.

Na deze opening is de expositie ook te zien op de vaste openingstijden van het Tramstation, dinsdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur en donderdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur, en tijdens de maandelijkse Open Dagen, waarvan de eerste op zaterdag 12 april plaatsvindt.

Zie ook www.deelfmarken.nl


Gorssel.nl
11 april 2014
 

aa

bb

cc

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op TwitterStuur een link van deze pagina per e-mail