College moet actiever zijn in dossier Lelystad Airport

Gepost in Nieuws

Tijdens de politieke avond in de gemeente Lochem van 5 maart 2018 wordt een breed gesteunde motie ingediend die het college  opdraagt zich actiever op te stellen in het dossier Lelystad Airport. Een van de geplande aanvliegroutes gaat via Gorssel en Epse en boven de gemeente is een wachtgebied voorzien.

Lelystad later open
Minister Van Nieuwenhuizen heeft onlangs besloten meer tijd te nemen voor het proces richting opening van Lelystad Airport. De minister vindt het realistischer om uit te gaan van 2020. De luchthaven gaat dus niet in april 2019 open, zoals eerder de bedoeling was.
Tegelijkertijd zijn er door de VVD-minister op basis van het consultatieproces ‘verbetervoorstellen’ gepresenteerd.

Eerst herindeling luchtruim
KaartVliegroute kleinKaartje met vliegroutes; klik voor vergrotingEr wordt door veel belanghebbende partijen gepleit voor een nieuwe indeling van het luchtruim, waardoor vliegtuigen hoger kunnen vliegen en er minder overlast zal ontstaan.
Ook de provincie Gelderland is daar voorstander van en hoopt dat de extra tijd gebruikt zal worden om een begin te maken met dat herindelingsproces.

Wat betekent dit nu voor het gebied van de gemeente Lochem?
Het was al langer bekend, dat een van de aanvliegroutes op 2700 meter boven Epse en Gorssel gepland is. Overlast dus voor Epse en Gorssel. De dorpsraden van Epse en Gorssel uitten hierover al eerder hun ongerustheid bij de Lochemse wethouder Groot Wesseldijk.
In de nieuwe voorstellen is deze route over Epse en Gorssel ongewijzigd gebleven. De twee wachtruimtes die boven het grondgebied van Overijssel ingetekend waren, zijn nu teruggebracht tot één wachtgebied boven de kernen Lochem en Laren.

En het college?
Volgens de PvdA zeggen ervaringsdeskundigen dat een vlieghoogte van 2700 meter voor serieuze overlast kan zorgen. Niet alleen door geluid, maar ook door roet en kerosinedampen.
Tijdens de politieke avond van 5 maart 2018 wordt een door PvdA, Gemeentebelangen, CDA, D66 en Groen Links gesteunde motie ingediend die het college opdraagt zich in dit dossier actiever op te stellen. Het college wordt opgeroepen samen met de provincie en de gemeenten in Gelderland op te trekken om de zorg van de inwoners van de gemeente Lochem bij het ministerie en de Tweede Kamer te laten horen. Ook moeten de inwoners van de gemeente beter worden geïnformeerd. Het college dient alles in het werk te stellen om de overlast voor de inwoners te beperken.

Informatie
Op de website van Rijksoverheid is meer informatie te vinden over de ontwikkeling van Lelystad Airport. Hierop is tevens een verzameling van documenten te vinden, waaronder kaarten over de aansluitroutes. Het kaartje in dit artikel is een gedeelte van een grotere kaart op de website van de Rijksoverheid.


Gorssel.nl
5 maart 2018

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op TwitterStuur een link van deze pagina per e-mail