Dorpsplan (7): Toerisme, recreatie en cultuur

Gepost in Nieuws

Tijdens de dorpsbijeenkomst in De Borkel op 20 februari 2018 werd levendig gediscussieerd over de verschillende thema’s die in het nieuwe Dorpsplan van Gorssel aan de orde komen. In de eerste zes delen van het verslag van die avond ging het over respectievelijk ‘natuur en dorps karakter’, ‘wonen en leven’, ‘voorzieningen’, ‘zorg, welzijn en gezondheid’, ‘verkeer en mobiliteit’ en ‘landschap en natuur’. In dit zevende deel van de serie rond de bevindingen belicht de Kerngroep DOP het thema ‘toerisme, recreatie en cultuur’.

Stadse allure en landelijkheid
DOPToer1 kleinDe VVV, Museum MORE, men komt op websites superlatieven tekort om de aantrekkelijkheid van Gorssel te beschrijven. Een ‘mix van stadse allure en landelijkheid’. Ook inwoners prijzen de combi van rust en reuring. Toch is het een behoorlijke uitdaging om zowel dorpsgenoten als de meer dan 150.000 bezoekers (ont)spanning te leveren, ondernemers ruimte te gunnen en erfgoedbewakers recht te doen, om recreanten tevreden te stellen en tegelijk de ‘groene longen’ en eigenaren van grond in uiterwaard, bos en beemd bescherming te bieden. 

Toerisme
DOPToer2 kleinUitbreiding van toeristische routes met aandacht voor erfgoed, cultuurhistorische plekken, kunst in de buitenruimte, goede bewegwijzering maken Gorssel nog interessanter voor bezoekers van Museum MORE, al die B&B logés en andere passanten. En niet te vergeten ter lering ende vermaeck voor onszelf en onze kinderen. Ondernemers zouden samen met de VVV de promotie van wat Gorssel te bieden heeft meer in de etalage kunnen zetten, denkt men. Optimale gastvrijheid, klantvriendelijkheid, professionaliteit en collegialiteit zijn de basis. Er zijn ideeën geopperd voor evenementen als streekmarkten of een (muziek)festival van de smaak, wellicht in samenwerking met Deventer, Zutphen en Ruurlo. 

Verrommeling
DOPToer3 kleinEen doorn in het oog van menigeen is de verrommeling van het centrum van het dorp. Reclameborden en vlaggen in alle kleuren en maten op ongewenste plekken. Gewoon niet chic en nog gevaarlijk ook! In het verlengde ervan hoort natuurlijk een goed plan voor het centrum als het gaat om de doorstroming van het verkeer en het parkeren zoals bij het thema verkeer en mobiliteit aan de orde is geweest. De recreatie in de uiterwaarden is al eerder aan de orde gekomen. Daar zijn we nog niet uit. 

Kunst en cultuur
Het imago van Gorssel is sinds de komst van het museum onverbrekelijk verbonden met de begrippen kunst en cultuur. Ook voor die tijd wisten dorpsgenoten trouwens al van wanten op dit gebied. Een bloeiende kunstkring met lezingen en informele cafébijeenkomsten, het ‘Pluspunt’, geënt op inhoud en smaak voor 55+, de literaire salon in De Borkel. En een Zorgtuin waar jong en oud elkaar ontmoeten en zich verbinden met natuur en kunst. Wat zou het mooi zijn als de lokale kunstenaarsscene en innovatieve zzp’ers elkaar inspireren en verbindingen leggen vanuit in een lokale ‘broedplaats’. Het voormalig Eye Center aan de Hoofdstraat zou er van opknappen. Velen zijn van mening dat de combinatie school, sport, cultuur en ontmoeting maar eens moet worden onderzocht. Daarbij worden natuurlijk ook de beschikbare ruimten in Kerk en Borkel betrokken. Het viel ons op dat de laatste zich sinds de goed bezochte DOP bijeenkomst van 20 februari wijkontmoetingscentrum noemt! 

Reacties
Reacties zijn nog steeds welkom op de speciale Dorpsplanpagina op Gorssel.nl (op die pagina staat ook een overzicht van alle reacties die de kerngroep dorpsplan op 20 februari 2018 in De Borkel heeft verzameld, een verslag van de avond over de voorzieningen op 26 maart 2018 en een overzicht van de reacties op die avond) of via e-mail: dopgorssel@gmail/com. Bij Zig Zag Wonen staat een postbus voor schriftelijke reacties.
Gorssel, 28 april 2018

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op TwitterStuur een link van deze pagina per e-mail