Hasan al Kasem heeft het naar zijn zin in Gorssel

Gepost in Nieuws

De Borkel in Gorssel heeft sinds enige tijd een huisorgaan, De Borkelbode. De Borkelbode bevat nieuws, agenda, wetenswaardigheden en achtergrondverhalen over De Borkel, zijn bewoners en werknemers. Eind april 2018 is het tweede nummer van De Borkelbode verschenen. Het bevat een interview met Hasan al Kasem, afkomstig uit Syrië en als vrijwilliger werkzaam bij De Borkel. De redactie van Gorssel.nl vond het een bijzonder verhaal en - met instemming van Hasan - volgt hierna een korte weergave van het interview. 

Fijn ontvangen
De Borkelbode kleinHasan al Kasem komt uit Syrië en is in 2015 samen met zijn zwager het land ontvlucht.
Na een gevaarlijke overtocht naar een van de Griekse eilanden en omzwervingen door Europa wist hij Nederland te bereiken. Na een verblijf in het opvangcentrum in Ter Apel en veel verhuizingen van het ene centrum naar het andere kreeg hij ten slotte een huis in Gorssel. Hier werd hij herenigd met zijn gezin, dat hij heel lang niet had gezien. Hij en zijn echtgenote Sanaa hebben een zoon (Ahmad, 8 jaar) en twee dochters (Bissan van 9 en Sandi van 2,5 jaar). De oudste twee kinderen zitten op de Vullerschool en doen het daar goed. Hasan heeft het hier naar zijn zin: ‘We zijn erg fijn ontvangen in Gorssel”.

Vrijwilligerswerk
Hasan helpt in de weekenden bij De Borkel in de keuken en valt in bij verschillende activiteiten met de bewoners. Hij werkt zo ook aan het verbeteren van zijn Nederlands. Dat is nodig, want Hasan was in zijn thuisland advocaat en hij wil graag in Nederland weer een universitaire studie kunnen volgen.
En zo snijdt het mes aan twee kanten: De Borkel heeft een fijne hulp en Hasan krijgt de taal onder de knie (in deze zin voor Hasan twee uitdrukkingen, want daar is hij nieuwsgierig naar, zo zegt hij in het interview). 

De Borkelbode
De redactie van De Borkelbode wordt gevormd door Wilma van Gerrevink, medewerker Activiteiten en Welzijn van De Borkel, teamondersteuner Anita Plettenberg en vrijwilliger Frans Faber. Het blad verschijnt vier keer per jaar in een oplage van 200 papieren exemplaren en kan ook digitaal worden gelezen. Wie De Borkelbode per e-mail wil ontvangen kan dat doorgeven aan de redactie van het blad, via e-mail .


Redactie Gorssel.nl
9 mei 2018

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op TwitterStuur een link van deze pagina per e-mail