(H)eerlijke cider van Gorsselse bodem

Gepost in Nieuws

Brouwerij Guit, gevestigd in het buitengebied van Gorssel, maakt (h)eerlijke cider: een mooi nieuw streekproduct van appels van de oevers van de IJssel.

Op zoek naar ‘iets anders’
Cider5 kleinBob van 't Klooster (l.) met medewerker Arjuna Cordaro Drie jaar geleden kwam Bob van ‘t Klooster met zijn gezin vanuit Amsterdam naar Gorssel. De voormalig communicatieadviseur wilde iets anders, iets met zijn handen, iets maken. Een paar verwaarloosde boomgaarden, waar de appels in het najaar onder de bomen bleven liggen, brachten inspiratie. 

Cider
Cider3 kleinIn de jaren vijftig van de vorige eeuw telden de oevers van de IJssel meer dan 2500 hectare appel- en perenbomen; deze streektraditie moest toch eigenlijk in ere gehouden worden. Ook heeft Bob een jaar in Bretagne gestudeerd, een streek waar veel cider wordt gedronken. In het besef dat een inspiratie en een voornemen niet genoeg is om een brouwerij te beginnen bezocht Bob de Cider and Perry Academy in Hertfordshire, Zuid-Engeland (ciderstreek) en bekwaamde hij zich in de ‘ins and outs’ van het cider maken. Inmiddels staat er aan de Eesterbrinkweg in Gorssel een hele installatie.
Cider4 kleinEn met vallen en opstaan is er nu een mooie cider gebrouwen uit 100% appelsap, een mengsel van diverse appelsoorten die afkomstig zijn van de oevers van de IJssel; appels die zorgen voor een unieke, verfrissende cidersmaak, helemaal in balans. Er is een fruitige en een droge variant.

Kombucha
Cider7 kleinAangezien een van de eisen van brouwerij Guit is dat de appels van de oevers van de IJssel moeten komen was het in 2017 wat moeilijker om genoeg cider te kunnen brouwen, want dat jaar was een slecht appeljaar. Dit gaf Bob wel ruimte om een nieuw drankje erbij te ontwikkelen: ‘kombucha’, van oorsprong afkomstig uit Azië. Bob: “Kombucha is een gefermenteerde lichtkoolzuurhoudende drank/thee, die veel gezondheidsvoordelen heeft. Het bevat antioxidanten, vitamines en probiotica (goed voor onze darmflora) en veel minder suikers en calorieën dan frisdrank. En een te verwaarlozen hoeveelheid alcohol van minder dan 0,5%”. De kinderen van Bob drinken het ook, want “de voordelen wegen op tegen de nadelen van het geringe alcoholpercentage”. 
Momenteel is kombucha een hype in Amerika, vooral bij yoga- en sportscholen, en het komt zelfs in het assortiment van Starbucks. Brouwerij Guit heeft twee smaken ontwikkeld, appel/gember en klassiek, beide heel verfrissend.

Sapfeest
Cider8 kleinWie enthousiast is geraakt door het verhaal van Brouwerij Guit en zelf rijpe appels in de tuin heeft, kan bij Guit een sapkit huren. Om met kinderen, familie en vrienden zelf verse appelsap te maken. En wie een aantal appelbomen - liefst wat oudere -  in de tuin heeft en niet weet wat hij met al die appels aan moet, kan met de brouwerij contact opnemen. De cider kan tenslotte alleen gemaakt worden van streekappels …

Kaashuys
Vanaf begin september 2018 zijn de dranken van Guit te koop bij het Kaashuys in de Hoofdstraat in Gorssel. Ook is Guit binnenkort te bestellen via de website van Guit.

Foto's: Louise Tietge

Guit
Eesterbrinkweg 3
7213LD Gorssel
Tel. 06-34828398


Redactie Gorssel.nl
1 september 2018

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op TwitterStuur een link van deze pagina per e-mail