Iris Kroes: ‘Het meisje met de harp’

Gepost in Nieuws

Harpisten en zangliefhebbers kunnen op 24 november 2018 in de Buitensociëteit in Zutphen hun hart ophalen. Want die avond verzorgt Iris Kroes, winnares van The Voice of Holland 2012, een gastoptreden tijdens het jubileumconcert van de Harmonie Gorssel-Eefde, die dit jaar 110 (!) jaar bestaat.
Maar wie is Iris en wat drijft haar om te doen wat ze doet. Hoe is haar muzikale passie ontstaan en hoe heeft haar talent zich kunnen ontplooien? De Harmonie vroeg het haar en kreeg open en onbevangen antwoord. Want ‘Iris wil graag haar bijdrage leveren aan een mooie avond op 24 november, waar zoveel mogelijk liefhebbers naar toe willen komen’. 
Hierna komt de ‘immer goedlachse’ Iris zelf aan het woord.

De harp was toeval
KroesIris2 klein“Van kinds af aan was ik al aan het zingen, daar ben ik gewoon mee geboren. Maar ik ben eigenlijk per toeval harp gaan spelen. Toen ik negen jaar was, wilde ik graag een muziekinstrument bespelen en ging toen naar een open dag van de muziekschool in Drachten. Ik had, als meisje van negen, weinig geduld en er stonden toen hele lange rijen kinderen voor de piano en gitaar, maar er stond niemand te wachten voor de harp. Toen liep ik het lokaal waar de harp zich presenteerde binnen en ik werd meteen verliefd op de klank van het instrument! Mijn hele familie is muzikaal aangelegd. Mijn moeder speelde dwarsfluit, een oom accordeon, mijn zus klarinet en bij bijzondere gelegenheden hadden we een heel familieorkest. Mijn vader weet heel veel van muziek en zo ontdekte ik al vroeg wat ‘headbangen’ was, haha. Ik ben wel altijd gestimuleerd om muziek te maken, maar dit altijd op een prettige manier, aangezien het ook een hobby was in de familie.” 

The Voice of Holland
“Tja, hoe kwam ik bij The Voice of Holland terecht en wat deed het met me? Ik zat altijd talentenjachten op tv te kijken en op een gegeven moment dacht ik ‘hoe zou het zijn als ik zelf mee ga doen’. Ik gaf me op en vertelde het aan niemand, tot aan de dag voordat ik auditie ging doen en het vertelde aan mijn ouders. Die waren eerst wel wat sceptisch, maar eenmaal dóór, werden ze hartstikke enthousiast. Ik bleef, ogenschijnlijk, in balans omdat ik er zo mega van genoot en nooit had gedacht dat ik het hele circus zou winnen. Als je niks te verliezen hebt en klaar bent voor een geweldig avontuur, zou ik het andere kinderen/zangtalenten zeker aanraden om mee te doen. Ik wil wel eerlijk toegeven dat, toen ik meedeed zes jaar geleden, het nog helemaal nieuw was en groot nieuws overal in het land. Nu is het nieuwe van ‘The Voice’ er wel vanaf en zie je ook steeds talenten weer terugkomen, dus je bent misschien origineler als je niet meedoet. En na een talentenjacht sta je eigenlijk maar heel eventjes in de belangstelling, totdat er weer een nieuwe winnaar is.”

Droombaan
KroesIris klein“Ik ben oprecht heel blij dat ik mijn droombaan heb nu, door veel mooie optredens te doen in het land. Ik ben geen sensatiezoeker, iemand die zich bezig houdt met de showbizz, maar ik wil graag goed werk als zangeres afleveren. Maar mede door dit ‘Voice-gebeuren’ heb ik mij verder en sneller kunnen ontwikkelen. Je wordt immers vaker gevraagd om her en der op te treden en dus doe je heel snel veel ervaring op. Dus door ‘veel kilometers te maken’ ben ik de persoon geworden die ik nu ben. Zoals jij (de interviewer van De Harmonie, Gorssel.nl) het noemt ‘een innemende persoonlijkheid die soepel/relaxed interacteert met een groter publiek’. Of het klopt moeten de mensen zelf maar komen beoordelen, haha.”

Zzp’er
“Ik ben eigenlijk nooit zenuwachtig voor een optreden, behalve wanneer ik op zee moet optreden op cruiseschepen. Dan ben ik altijd bang om zeeziek te worden en dan komen de zenuwen opspelen! Maar als zzp’er (al zes jaar!) moet je er wat voor over hebben … Ik speel veel met orkesten, zowel amateur als professioneel. Het leuke aan orkesten vind ik de gezelligheid en het samenspel. Ik ben natuurlijk veel alleen met mijn harp op pad en dat is wel kwetsbaar en fragiel. Op het moment dat er een groot orkest achter je staat maakt dat je sterk en groots, ik hou ervan! “

Eigen songs
“De Harmonie en ik gaan (op 24 november 2018, Gorssel.nl) samen ook stukken spelen/zingen die ik zelf heb geschreven, zoals ‘Thus’ en ‘Suit’. Dat vind ik heel bijzonder en fijn. Die songs heb ik beide geschreven met mijn pianist. We zitten dan rond de piano en ‘jammen’ wat, praten over waar het over moet gaan, wat je bezig houdt… en zo komen we uiteindelijk tot een song. In de studio bedenken we wat er omheen moet gebeuren, want de liedjes worden eigenlijk alleen maar met zang en piano geschreven, totdat er later een heel orkest omheen gebouwd wordt.” 

Super trotse Fries
“Ik vond het heel erg leuk om mijn song ‘Surrounded by water’ (die gaan we trouwens ook doen op 24 november), geschreven voor de Culturele Hoofdstad van Europa 2018 (Leeuwarden) te spelen in de stad en dat het publiek massaal mijn song meezong. Ik werd er emotioneel van, omdat dit altijd mijn grote wens is geweest. Ik ben namelijk een super trotse Fries! Het is altijd lastig uit te leggen hoe dat voelt … Maar ik voel me hier heel erg thuis en de taal vind ik prachtig.”

Toekomst
“Hoe ik mijn toekomst voor me zie? Ik wil heel graag blijven doen wat ik doe, maar groter worden is altijd een droom. Dat mensen jouw eigen liedje meezingen en kennen, dat je mensen kan raken met je muziek. Het lijkt mij fantastisch een keer mee te doen aan het Songfestival. Verder wil ik gewoon Iris blijven, leuke dingen blijven doen met mijn vriendinnen en lekker in mijn eerste huisje gaan wonen; heb ik net gekocht en dat vind ik heel spannend! En hopelijk komt er ooit nog mijn ‘prins op het witte paard’, haha. Ik ben van nature een positief ingesteld mens en heb dus een optimistische kijk op het leven. Daardoor kan ik intens genieten van de dingen die ik meemaak en mag ontvangen. Zoals van mijn harp, die ik van Marco Borsato gekregen heb! Die is mij wel heel dierbaar. Na onze winst bij The Voice wilde hij mij graag een cadeau geven, dat was een harp. Heel erg bijzonder.”

Jubileumconcert
“Ik verheug me op het concert in de Hanzehof in Zutphen (volgens mij ben ik er nog nooit geweest dus dat wordt tijd, haha) samen met De Harmonie. Hopelijk zijn de lezers van dit interview geïnspireerd en komen er veel mensen naar ons concert.”

Nader kennis maken met Iris Kroes? Ga dan op 24 november 2018 naar het jubileumconcert van De Harmonie in de Buitensociëteit in Zutphen (Hanzehof).


Gorssel, 17 september 2018

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op TwitterStuur een link van deze pagina per e-mail