Russische klanken in Gorsselse kerk

Gepost in Nieuws

In 2014 trad het Maxim Kowalew Don Kozakkenkoor op in de (toen nog onver­bouwde) kerkzaal van de protestantse kerk in Gorssel. Op 1 december 2018, vier jaar later en in een geheel ver­nieuwde kerk­zaal, kwam opnieuw een kozakken­koor naar Gorssel: het Enschede’s Byzan­tijns Kozakken Koor.

Het koor
Kozakken1 kleinPeter van der Steege leidt het concert inHet Enschede’s Byzantijns Kozakken Koor (EBKK) werd in 1982 opgericht, toen nog onder de naam Twents Kozakken­koor en staat onder leiding van Paul Kempers. Het reper­toire van het EBKK is gevarieerd: Byzan­tijnse muziek (liederen uit de Russisch-Orthodoxe kerk) en Russische volks­muziek. 
Toegegeven: de Enschedese kozakken zagen er minder stoer uit dan het Kowalew Kozakken­koor (dat waren ‘echte’ Russen), maar hun muziek was er niet minder om.

Orthodoxe traditie
Kozakken2 kleinHet koor zingt Byzantijnse gezangenHet eerste gedeelte van het optreden voor de pauze was ge­wijd aan muziek uit de ortho­doxe traditie. De koorleden waren gehuld in paarse kleding, de kleur van bezin­ning in de advents­tijd.
De uitvoering van ‘Otsje Nasj’ (Onze Vader) en ‘Swjatyj Bozje’ (Kyrie) klonk zacht en ingehouden. In ‘Gospodi Pomieloej’ (Heer ont­ferm u) schakelden de zangers ogen­schijnlijk moeite­loos van fluister naar jubel­tonen. Solisten hadden een prominen­te rol, waaronder vooral de mooie krachtige bas genoemd moet worden. Zijn stem vulde de kerk in ‘Sovjet Prjevetsni’. In dit lied uit de Byzan­tijnse traditie verkondigt aartsengel Gabriël de blijde bood­schap aan Maria.

Kozakkenliederen
Kozakken3 kleinHet koor in kozakkenkledijDe laatste drie liederen voor de pauze kwamen uit het kozakken­repertoire, dat na de pauze volop klonk. Het koor kwam op in fel­rode kozakken­jassen en vertolkte met verve schippers­gezangen, liefdes­liedjes, soldaten­koren en een lied over een zwaluw die brief­jes van een gevangene smokkelt. Dezelfde zware bas als voor de pauze schitter­de in het kozakken­lied Dvenadtsatj Razbojnikov (‘De twaalf rovers’). Vrolijke maar ook wee­moedige muziek. En net als vier jaar geleden bij het Kowalew Kozakken­koor was de toegift het bekende ‘Kalinka’.
Het concert werd afgesloten met een gebed uit de Byzantijnse rite. Daarbij gingen de kozakken­mutsen af.

Dorpshuis
Kozakken5 kleinKoordirigent Paul KempersDe kerkzaal leent zich heel goed voor muziek in een ‘gewijde’ sfeer, maar is ook een goede om­lijsting voor vrolijke muziek. Dat er best vaker muziek in de kerk mag klin­ken, blijkt wel uit de grote opkomst: er waren bijna 250 toehoorders. Peter van der Steege en koster Bernard van Dijk waren er druk mee, daarbij bij­gestaan door veel vrijwilligers. Zo is de kerk een echt ‘dorps­huis’!


Redactie Gorssel.nl
2 december 2018

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op TwitterStuur een link van deze pagina per e-mail