Sloop Poststraat 7 begonnen

Gepost in Nieuws

Maandag 10 december 2018 is begonnen met de sloop van het uit 1923 daterende Gebouw voor Christelijke Belangen. De laatste jaren stond het leeg of zaten er tijdelijke gebruikers in, maar ooit was het een belangrijk gebouw voor Gorssel. Een stukje geschiedenis verdwijnt...

SloopPoststr 10 12 183KL

Het pand met het huidige adres Poststraat 7 valt vooral op door een relatief nieuw deel aan de Poststraat, maar het oorspron­kelijke gebouw is vanaf het Nijverheidsplein nog goed te herkennen. Althans, voor wie snel is, want waarschijnlijk is het gebouw eind deze week verdwenen.

Christelijke Jongemannen Vereniging
Nijverheidsplein ong 1950 KLHet Nijverheidsplein omstreeks 1950, met links de christelijke school en rechts daarvan het gebouw dat nu wordt gesloopt.Het oorspronkelijke deel, naar een ontwerp van aannemer Wichers, is in 1923 gebouwd, als extra ruimte voor de naast­gelegen christelijke school en voor verenigingen met christelijke grondslag (o.a. de zondag­school en de Christelijke Jongemannen Vereni­ging). Vanaf 1940 was ook de Vrouwen Arbeidsschool (’Naai­school’) er gevestigd, die in 1952 verhuisde naar een nieuw gebouw aan de Beukenlaan. 
Die christelijke school, met meesters­­woning, is van 1913 (een ontwerp van gemeente­architect A.J. Jansen) en kennen we nu als het pand van Kreeftenberg-Susskind.

Ingenieursbureau
In de jaren zeventig van de twintigste eeuw werd het pand gekocht door het ingenieursbureau van P. Coltof, die vier kantoorkamers aanbouwde. In 1987 ging het ingenieursbureau over naar chef de bureau Bob Peree, die het pand verbouwde met o.a. een nieuwe entree; het bureau werd onder zijn naam voortgezet. Ingenieurs­bureau Peree (sinds 2000 weer in andere handen, maar nog wel actief onder die naam) verhuisde in 2006 naar Deventer. Sindsdien stond het gebouw grotendeels leeg en had het een aantal tijdelijke gebruikers: Fysiotherapie Keizer-Lubberdink, het Werkatelier, atelier van schilderes Dorien Plaat. Het pand was toen al niet in al te beste staat, maar door het uitblijven van onderhoud en leegstand is het snel verder verloederd.

De Groene Waarden
Poststraat7 NieuwbouwKLImpressie nieuwbouw 2018-2019 (vooraanzicht Poststraat)Woningstichting De Groene Waarden (na fusie nu: IJsseldal Wonen), wilde het pand in 2005 kopen voor woning­bouw, tegelijk met de bouw van het appartementen­complex aan de Post­straat ‘de Posthoorn’, maar er kon geen overeenstemming worden bereikt met de eigenaar. Daarna hebben meerdere project­ontwikkelaars en beleg­gers de mogelijk­heden onder­zocht. Voor plannen voor grotere bouwwerken (met de hoogte van het appartementen­complex) werd geen toe­stemming verleend.

Nieuwbouw
In 2017 is het pand gekocht door een project­ontwikkelaar en zijn plannen ontwikkeld voor de bouw van zes woningen, die allemaal zouden zijn verkocht. Afgelopen weken heeft asbest­sanering plaats­gevonden en momen­teel wordt het pand gesloopt.
  

SloopPoststr 10 12 18 1 SloopPoststr 10 12 18 7

SloopPoststr 10 12 18 9 SloopPoststr 10 12 18 11

  

Redactie Gorssel.nl

10 december 2018

 

 

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op TwitterStuur een link van deze pagina per e-mail