‘Bomen hebben een ziel’

Gepost in Nieuws

Wethouder Henk van Zeijts heeft samen met bestuurs­leden van de dorpsraad en ondernemers­vereniging vrijdag 21 december j.l. een tulpen­boom geplant, op de prominente plek bij de Everdinahof waar tot begin deze week de monumentale maar slechte beuk stond.

Boomplant JH 21 12 18 15De nieuwe tulpenboom 
Foto's Joop Hemelrijk
De beuk verkeerde ondanks extra onder­houd en bemesting in slechte staat en begon bij de kroon van binnen­uit te rotten wat gevaar voor de omgeving kan opleveren. Het is niet anders, de boom moest dus gekapt worden en dat biedt natuurlijk weer kansen voor iets nieuws. In overleg tussen Onder­nemers­vereniging Gorssel Buiten­gewoon, Dorps­raad Gorssel, Circulus Berkel en de gemeente is gekozen voor aanplant van een tulpen­boom.

De nieuwe boom is nog klein ten opzichte van zijn voorganger en de bomen in de omgeving, maar voor een nieuwe aanplant is hij toch al stevig uit zijn kluit gewassen. Planten door de wethouder tijdens de ceremonie werd door de omvang wat te ingewikkeld en dus stond de boom al geduldig op zijn plek te wachten op de belang­stellenden, die er ondanks de aan­houdende regen op waren afgekomen.

Betrokkenheid
Boomplant JH 21 12 18 18Wethouder Henk van Zeijts en Albert Hoogenkamp van Circulus-BerkelAlbert Hoogenkamp, die namens Circulus-Berkel B.V. het overleg gevoerd met de dorpsraad en ondernemers­vereniging had gevoerd, vertelde de aanwezigen over het prettige overleg dat hij met deze twee belangen­groepen had gehad en dat uiteindelijk heeft geleid tot de keuze voor een tulpen­boom. Het toont de grote betrokkenheid bij het wel en wee van het dorp.
Boomplant JH 21 12 18 28Wethouder Van Zeijts (rechts), Paul Wiegerinck van de dorpsraad (links) en Judith van Harmelen namens de ondernemersvereniging vullen symbolisch een laatste kuil van het plantgatDe wethouder benadrukte in zijn toes­praak het belang van bomen voor de leefomgeving. “Bomen hebben een ziel” en deze boom op die prominente plek is de ziel van het dorp. Toen juist op dat moment een grote groep kinderen van de Vullerschool langs­kwam vroeg hij zich hardop af wat deze boom over 70 of 80 jaar als deze kinderen oud en grijs opnieuw passeren allemaal te zien heeft gekregen.

Tulpenboom
De tulpenboom (Liriodendron tulipifera) is een snelgroeiende boom met een bijzondere bladvorm, die aan het silhouet van een tulp doen denken en tulpvormige bloemen. In de herfst kleurt het blad opvallend geel. Op termijn zal deze boom uitgroeien tot een blikvanger die past bij het karakter van het centrum van Gorssel.

Na afloop was er koffie en gebak voor de aanwezigen bij Zo en Nu en werd er natuurlijk volop gepraat over lokale en gemeentelijke kwesties.

  
Redactie Gorssel.nl
22 december 2018

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op TwitterStuur een link van deze pagina per e-mail