Oude tijden herleven bij de Detmerskazerne

Gepost in Nieuws

De Stichting Veteranen Oost-Nederland en Veteranen Lochem organi­seren op zondag 20 januari 2019 een dag met ‘levende historie.’ Het poort­gebouw van de Detmers­kazerne wordt omgebouwd tot “RAF-basis ten tijde van de Tweede Wereld­oorlog.

Detmerskazerne
Kazerne03jpg kleinPoortgebouw Detmerskazerne, EefdeDe eerste steen van de Detmers­kazerne werd gelegd op 29 maart 1939, dus kort voor het uit­breken van de Tweede Wereld­oorlog. De eerste bewoners of gebruikers waren dan ook de Duitsers: in de kazerne was de op­leiding van het National­sozialistische Kraftfahr­korps (konvooi­rijders) gevestigd.
Na de oorlog is de kazerne tot 2012 in gebruik geweest bij defensie en marechaus­see, onder andere voor de Infanterie Beveiligings­­compagnie (IBC), de Intendance Herstel- en Depot­compagnie, Aan- en Afvoertroepen (AAT) en het korps Nationale Reserve (Natres). Bij vele oud-dienstplichtigen is de kazerne ook bekend om de schoen­makerij en de gasmasker­test­ruimte.
Kazerne2 kleinBoven en onder: oude tijden herleven op 20 januari 2019Na 2015 zijn meeste gebouwen gesloopt, behalve het poort­gebouw (de hoofd­ingang). Dat heeft een nieuwe functie gekregen, onder meer als Veteranen Ontmoetings­centrum van de Stichting Veteranen Oost-Nederland (SVON), gevestigd in de oude officiers­mess. Het poort­gebouw blijft gehandhaafd, op de rest van het kazerneterrein is woningbouw gepland.

Roerige eerste jaren
Kazerne1 kleinOp zondag 20 januari 2019 gaat de kazerne terug naar zijn roerige eerste jaren, niet door het plaat­sen van de bezetter in het gebouw, maar door het Veteranen Ontmoetings­centrum om te bouwen tot een RAF-basis met ‘plotting­room’. Dit was tijdens de Battle of Britain het zenuw­centrum tijdens de lucht­aanvallen die de Duitsers uitvoerden op de grote steden in Groot Brittan­nië. Ook is er aan­dacht voor de ‘missing man-formatie’ (een door vliegtuigen uit­gevoerd saluut aan om­gekomen vliegers). Dit alles in de originele tenues uit die tijd. Als het weer mee­zit, zullen er ook diverse voer­tuigen te zien zijn. Bovendien worden er diverse militaire spullen verkocht. Kortom: er is deze dag voor iedereen iets te beleven. 

Informatie
De dag van ‘levende historie’ vindt plaats op 20 januari 2019 van 11.00 tot 16.00 uur bij het Veteranen Ontmoetings­centrum Detmers­kazerne, Kazerneplein 6, 7211BM Eefde en op het Kazerneplein.


Gorssel, 14 januari 2019

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op TwitterStuur een link van deze pagina per e-mail