Monumentenschild voor ‘Musica’ in Gorssel

Gepost in Nieuws

Musica1 klein'Musica', gemeentelijk monumentHet bijzondere huis ‘Musica’, Hoofdstraat nr. 30 in Gorssel, gelegen tegenover Den Oldenhof en met Museum MORE als goede buur, is sinds 1991 een gemeentelijk monu­ment. Onlangs plaatste wethouder Bert Groot Wesseldijk hier een nieuw monumenten­schildje.

Schildje foto Alexander de BertWethouder Bert Groot Wesseldijk plaatst het schildje. Links Jos en rechts Lonneke Schaafsma - Foto Alexander de BertGeschiedenis van ‘Musica’
Musica2 kleinHet huis rond 1902 (rechts de Joppelaan)Het pand aan de Hoofdstraat 30 in Gorssel werd in 1884 gebouwd door gemeente­ontvanger Jan van der Meij (1843-1925). Het huis was ook pen­sion en postagent­schap.
Musica3 kleinSituatie rond 1910, gefotografeerd vanaf de bovenverdieping van De RoskamLater kwam het pand in bezit van P.J. Plant (1874-1963), muziek­onderwij­zer, die aan de wieg stond van de in 1906 opgerichte Gorsselse muziek­vereniging Kunstmin. Plant was niet alleen jaren­lang dirigent van ‘Kunstmin', maar leidde ook ‘Juliana’ in Almen, ‘Concordia’ in Eefde en het korps van de jongens van Nederlandsch Met­tray in Eefde. Hij zal het huis de naam ‘Musica’ gegeven hebben.
De huidige bewoners zijn Jos en Lonneke Schaafsma.

Cultuurhistorische waarde
De gemeente Lochem biedt eigenaren van monumenten een gratis nieuw exem­plaar van het landelijke monumenten­schildje aan als een exemplaar ontbreekt of als het oude ver­sleten is. Voorbij­gangers en bezoekers kunnen dan aan dit schildje zien dat het pand een bijzondere cultuur­historische waarde vertegenwoordigt. ‘Musica’ in Gorssel hoort daar dus ook bij.


Redactie Gorssel.nl
3 maart 2019

 

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op TwitterStuur een link van deze pagina per e-mail