Jubileum Gorsselsche Boerendansers

Gepost in Nieuws

De folklore dansgroep ‘Gorsselsche Boerendansers’ werd in 1934 opgericht en be­staat in 2019 dus al 85 jaar. De dans­groep bestaat uit dansparen met een dans­leider en muz­kanten voor de begeleiding. De groep treedt zo’n 25 keer per jaar op, veelal op jaar­markten en in hotels, verzorgings­huizen en zieken­huizen. Op het repertoire staan vierentwintig folklore­dansen die rond 1900 in zwang waren, zoals de Veleta, de Spaanse wals, de Riepe, de Riepe Garste en de Driekus­man. Tijdens de uit­voering wordt ook altijd uitleg gegeven over de kleding van de boerinnen- en boeren­dansers.

Jubileum
Boerendansers 1 kleinEngelien en Bé van Zeijts zijn al veertig jaar actief bij de Gorsselsche BoerendansersHet jaar 2019 is dus een jubileumjaar, maar niet alleen van de vereniging als geheel. Ook het echt­paar Bé en Engelien van Zeijts viert een jubileum: zij zijn namelijk al veertig jaar actief binnen de vereniging. Bé van Zeijts treedt regelmatig op en helpt mee in de verschillende com­missies. Zijn vrouw Engelien moet het wat het dansen betreft wat rustiger aan­doen, maar ze is actief bij het ver­stellen van kleding en het wassen van de mutsen. Dat wassen van de mut­sen is een heel intensief kar­wei. De hele muts wordt dan uit elkaar gehaald, de beugel­rand wordt opnieuw gebogen, de achter­kant wordt met blauwsel bewerkt en opnieuw voor­zien van stijf­sel. Vervolgens moet de muts op­nieuw van plooien worden voorzien. Het hele proces neemt wel drie volle dagen in beslag.

Nieuwe leden gevraagd
De dansgroep bestaat uit ongeveer dertig leden, van wie er anno 2019 nog acht paren ac­tief meedansen. Bij de viering van het tachtigjarig bestaan waren dat nog zes­tien paren. De gemiddelde leeftijd bedraagt ca. 77 jaar en dan begint de stram­heid zijn tol te eisen.
Maar de groep wil graag de honderd jaar volmaken en heeft dus dringend behoefte aan nieuwe leden.
Wie meer wil weten over de Gorsselsche Boeren­dansers of eens een keer een repetitie bij wil wonen, kan contact opnemen met A. van den Vlekkert (voorzitter), Noorseweg 21, 7213 XV Gorssel, tel. 0575-493582 of met mevrouw M. ten Velde-Gerritsen (secretaris), Joppelaan37,7213 AB Gorssel tel: 0575-493297, e-mail:


Gorssel, 20 maart 2019

 

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op TwitterStuur een link van deze pagina per e-mail